АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС РЕШАВА ИМА ЛИ ОСНОВАНИЯ ЗА ПРЕДСРОЧНОТО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

ВСС решава има ли основания за предсрочното освобождаване на главния прокурор
01.06.2023 / 09:41

Пленумът на Висшия съдебен съвет заседава днес, 1 юни 2023 г. от 11,30 ч., съобщиха от пресцентъра. Дневният ред предвижда разглеждане на основанията за предсрочно освобождаване на висши магистрати.

Внесеното предложение от шестимата членове на ВСС е за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на ВКС, председателя на ВАС и главния прокурор и е с вх. № ВСС-7296/12.05.2023 г., по чл. 175, ал. 5 и във връзка с чл. 173, ал. 3 от ЗСВ за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, за тежко нарушение на служебните задължения.

През май бяха инициирани две процедури за отстраняване на главния прокурор - първата е отворена и именно тя ще бъде разглеждана в четвъртък (1 юни), а втората все още не е открита и предстои съветът да обсъди дали е допустима.

През май Софийската градска прокуратура започна и проверка по сигнал на Борислав Сарафов, по която Гешев бе призован и разпитан.

Взривът и последвали събития предизвикаха сътресения не само в съдебната власт, но и на политическия терен. Парламентът скоростно прие окончателно на две четения в рамките само на две седмици поправки, с които се въвежда механизъм за ефективно разследване на главния прокурор и неговите заместници - законодателство, за което Европейският съд по правата на човека в Страсбург сочи като ключово и липсващо в България още от 2009 г. с решението по делото "Колеви срещу България", а редица Европейски институции го припомнят всяка година в редовните си доклади.

Сега за промените гласуваха и ГЕРБ, и ДПС. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов директно заяви, че искането на имунитета му, е цената, която плащал за съдебната реформа.

Месецът започна с взрива до Гешев и завърши с обвинения и издирване на бившия шеф на следствието Петьо Петров - Пепи Еврото, попадал досега в групата на "недосегаемите".

В последните дни на месеца прокурорската активност достигна такава интензивност, макар и само по няколко казуса, че е трудно да се прецени дали това е кулминацията или само началото.

Независимо от всички спешни действия за смяна на главния прокурор, които различните институции започнаха, Гешев може да остане на поста си поне още половин година. А това е достатъчно време, за да свърши много неща, ако е решил да започне операция "чисти ръце", за което намекна вчера.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев