АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕС: ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ МЕЖДУ 6 И 9 ЮНИ 2024 Г.

Европейски парламент
17.05.2023 / 13:14

Изборите за Европейски парламент се провеждат на всеки пет години в рамките на четири дни. Повече от 400 милиона избиратели от различни националности са призовани да гласуват едновременно

Изборите за Европейския парламент ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г., стана ясно от съобщение на ЕС.

Избирането на 705 членове се определя като на най-мащабното транснационално гласуване в света, съобщи бТВ.

Датите бяха предварително избрани от посланиците на 27-те държави членки на среща днес и ще бъдат официално обявени с решение следващата седмица.

Изборите за Европейски парламент се провеждат на всеки пет години в рамките на четири дни. Повече от 400 милиона избиратели от различни националности са призовани да гласуват едновременно за своите политически представители в Европейския парламент.

Председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен все още не е потвърдила дали възнамерява да се кандидатира за втори петгодишен мандат като неин президент, посочва "Евронюз".

Председателят на Европейският съвет Шарл Мишел няма право отново да заеме този пост, тъй като е на него в два последователни мандата от по 2,5 години.

По-рано Португалия изрази опасения относно дадите на изборите за ЕП, тъй като националният празник на страната е на 10 юни, а това може да намали избирателната активност.

Предишните избори, проведени през май 2019 г., имаха обща избирателна активност от 50,66%, което пък беше увеличение с осем пункта в сравнение с гласуването през 2014 г.

Сред водещите теми в предстоящата кампания за изборите за ЕП се очаква да бъдат войната между Украйна и Русия, поскъпването на живота, енергийните доставки, изменението на климата и миграцията.

Корупционният скандал, който разтърси Европейския парламент – „Катаргейт“, също се очаква да надвисне над дебата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев