АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАРИЯ ГАБРИЕЛ: ЩЕ ИЗПЪЛНИМ МАНДАТА, ПРЕДЛАГАМЕ ЕКСПЕРТЕН КАБИНЕТ ЗА 1 ГОДИНА

Мария Габриел
17.05.2023 / 10:18

Номинираната за премиер Мария Габриел заяви в НС, че ще изпълни първия проучвателен мандат и ще върне при държавния глава в понеделник папката със структура и състав на правителството.

Тази седмица отново е отворена за разговори с политическите сили в НС, но вече на друг етап:

"Ще изпълня мандата и ще се върна при президента. Оставам отворена за разговори с всички, но вече преминаваме към следващия етап - подкрепа за правителство с първия мандат с ясни теми и приоритети; Експертно правителство за 1 година. Вече ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет"..

Въпреки оттеглянето на БСП от ГЕРБ-СДС няма как да разчитат на “Възраждане”, тъй като принципната позиция, многократно повтаряна от лидера Костадин Костадинов, е, че те няма да подкрепят първия мандат. Затова според Габриел няма смисъл и логика да се водят такива разговори с формацията.

На въпрос на “Хоризонт” дали би се съгласила да е кандидат за премиер с втория мандат и дали ГЕРБ-СДС би подкрепила този вариант, Габриел каза:

"Аз заставам пред вас с името си, с репутацията си. Мисля, че когато искам отново да застана пред вас, казвайки, че ще остана последователна, вие сами ще се сетите какъв е моят отговор".

Мария Габриел подчерта, че не съжалява, че като ключов приоритет в нейно правителство е посочила искането за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев и уточни:

"Виждайки какво се случва си задавам въпроса колко важно беше да се направи тази крачка. Много ясно казах, че не говорим за персонална промяна, много ясно очертах своите компетенции. Има министър на правосъдието, има Висш съдебен съвет, има процедура. За мен това, което беше ясно е, че правителство, евентуално правителство с министър-председател Мария Габриел, ще извърви пътя за цялостна съдебна реформа - това е приоритет, и както казах и тогава, потвърждавам, ще гледаме и в посока конституционна реформа".

Запитана дали е “пожертвала” еврокомисарското си място, тя заяви, че за нея е било важно да бъдат спазени процедурите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев