АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ВРЪЧИ ПРОУЧВАТЕЛЕН МАНДАТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО НА КАНДИДАТА НА ГЕРБ-СДС МАРИЯ ГАБРИЕЛ

резидентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел - 15 май 2023 г
15.05.2023 / 17:21

Номинацията беше представена официално пред президента от председателя на парламентарната група Десислава Атанасова. След това Мария Габриел получи папката с мандата от държавния глава. Президентът очаква до седмица Габриел да му представи структура и състав на Министерски съвет.

Мария Габриел обяви, че ще направи всичко възможно по силите си, за да има България работещо правителство – експертен кабинет с ясна програма и цели.

"Ще разчитам на широка подкрепа по важните приоритети за страната ни... Обединени сме способни да направим всичко възможно за нашия общ дом – България", посочи тя.

"Моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел - благосъстоянието на българите и авторитета на България. Тези общи приоритети сега вече трябва да бъдат очертани в много повече детайли. Този срок, определен от Конституцията, ще използвам и за това, защото бяха казани много ясни цели, които са споделени. Ще разчитам на широка подкрепа по тези приоритети, зад които всички заставаме, че са важни за България...Затова искрено вярвам, че подкрепата, която ще търсим, ще излъчи послание за амбиция, че сме способни да се обединим и да направим редовно работещо правителство, че ще работим за авторитета на България в Европа и света, че ще разгърнем потенциала на страната и неговите таланти. И разбира се, в сърцето на всичко това, ще стои ангажимента към хората и към родината", допълни Габриел.

На свой ред държавният глава отбеляза, че пред кандидата за премиер ще има доста препятствия по пътя ѝ към съставянето на правителство, но допълни, че след седмица ще я чака с изпълнен мандат:

"Осъзнавате, че Ви очакват доста препятствия по този път, но ще Ви чакам следващия понеделник тук със състав на Министерски съвет. Днес и утре виждам, са решителни за Вас. Желая Ви успех!"

Номинираната за кандидат премиер от ГЕРБ СДС Мария Габриел и ръководството на парламентарната група на ГЕРБ-СДС не пожелаха да говорят пред медиите, след като приключи срещата им с държавният глава Румен Радев.

------------------

А неизвестните около евентуална работеща управленска формула остават. Въпреки разговорите през последните седмици между двете най-големи парламентарни коалиции на този етап ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" са на различни позиции по визията си за правителство.

Днес Мария Габриел разговаря отново и с представители на БСП, ДПС и ИТН в опит да намерят конструктивен диалог за бъдещата формула на властта, без за момента да обсъждат персонален състав на правителство.

След като получи първия проучвателен мандат от президента, кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на проекта ѝ за кабинет или да върне мандата неизпълнен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев