АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВАН ДЕМЕРДЖИЕВ: ДЕЛАТА НА ТРУПЧЕТА, ТРЯБВА ДА СЕ ОТПУШАТ. ВКЛЮЧИТЕЛНО "БАРСЕЛОНАГЕЙТ"

Иван Демерджиев
15.05.2023 / 12:31

Закъсняла справедливост е да чакаш политици да ти посегнат, за да се обърнеш срещу тях, коментира вицепремиерът казаното по-рано от главния прокурор Гешев

"Не отричам имената, които Гешев назова. Тези дела, които седят на трупчета трябва да се отпушат. Много са. Разбира се, че в този списък влиза и делото "Барселонагейт", заяви на брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Това е първи коментар на вътрешния министър Иван Демерджиев, след като стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев няма да подаде оставка и обвини, че му е предлаган посланически пост от името на лидера на ГЕРБ.

"Аз отдавна апелирам към прокуратурата да се събуди и да върне чувството за справедливост у хората. Какво трябваше да се случи, че да се провидят неща, които се случат от години наред. Никой няма да ни чака да продължаваме да имитираме борба с корупцията", каза още вътрешният министър.

„Гешев трябваше да е прогледнал много отдавна. Когато си затваряш очите и оставяш определени политици да безчинстват и да чакаш те да ти посегнат, за да провидиш нещо и да се обърнеш срещу тях - това е много закъсняла справедливост”, допълни той.

Според вътрешния министър прокуратурата до голяма степен се е въздържала да прилага върховенството на закона срещу политиците.

„Какви са взаимовръзките - видяхте съвсем наскоро. След като политиците могат толкова бързо да променят ситуацията с главния прокурор, който е най-силната фигура в държавата по отношение на съдебната власт, не е редно да е така”, смята Демерджиев.

Министърът посочи, че визира политическата класа - тези, които имат влияние. „Те могат и да се променят, макар че в последните много години не са се променяли тези, които могат да влияят на съдебната власт”, каза той.

Дали очаква искане на имунитети и арести, Демерджиев заяви: „Аз ги очаквам от деня, в който съм встъпил като вътрешен министър. И оттогава апелирам това да се случи. Не съм започнал тази борба в деня, в който са ми поискали оставката”.

Силовият министър коментира, че в МВР не са депозирани заплахи към Иван Гешев, за каквито съобщи самият обвинител номер 1 по време на своя брифинг.

"Ако имахме такава информация, щяхме да реагираме. Аз отдавна апелирам към прокуратурата да се събуди, и да направи това, което може в своите правомощия, тоест - да върне чувството за справедливост на хората. 100 пъти сме коментирали делата, които стоят на трупчета, сто пъти сме коментирали прекратени и спрени производства - какво трябваше да се случи, за да се провидят неща, които стават вече години наред?", попита още Демерджиев.

"Ако има заплахи за сигурността му, призовавам Гешев да подаде сигнал към нас", допълни министърът.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев