АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕШЕВ: САРАФОВ ДО УТРЕ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА, НАРЕДИЛ Е ДА СЕ ПРЕКРАТИ ДЕЛОТО „БАРСЕЛОНАГЕЙТ“

Гешев: Сарафов до утре да подаде оставка, наредил е да се прекрати делото „Барселонагейт“
15.05.2023 / 12:22

По думите му лидерът на ГЕРБ се обадил на приятел на Гешев в провинцията, близък до партията, като попитал къде е семейството на главния прокурор. А то било в приятелска държава с приятелска прокуратура.

Главният прокурор даде срок на заместника си Борислав Сарафов, който водеше пуча срещу него, до утре да подаде оставка. Ако не го стори, ще внесе във ВСС искане за отстраняването му.

"Проведох с всичките си заместници разговори и уведомих г-н Сарафов, че трябва да прецени дали моралът му би го насочил към това да си подаде оставката, предвид предателството му към България. Той не го направи. Утре ще внеса искане за отстраняването му от ВСС".

Главният прокурор Иван Гешев нападна остро и безапелационно лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в сградата на прокуратурата.

Атаката започна с думите, че преди месеци от името на Борисов му е било предложено да стане посланик в Израел или Турция, а евентуално да има и политическа кариера, "може би в неговата партия". "Не го взех насериозно. Но явно тогава е почнала организацията за това", каза Гешев.

По думите му лидерът на ГЕРБ се обадил на приятел на Гешев в провинцията, близък до партията, като попитал къде е семейството на главния прокурор. А то било в приятелска държава с приятелска прокуратура.

„В четвъртък какво се случи. Г-жа Габриел каза, че първата работа е да поиска оставката на главния прокурор. Няма да коментирам доколко това нарушава принципа за върховенство на закона и разделение на властите.

Не съм и запознат, но четох интересен пост на г-н Урумов, който прави интересен разбор как това не кореспондира с изискванията за независимост, въведени за действащи еврокомисари", подчерта Гешев.

„Това е коментар, който политиците и ЕК ще изяснят. Звъннах на един политик, който познавам и считах за приятел, това е жена. Тя казва „разбери ме, бях до нея, от нея го чух за пръв път. Стана ми ясно, че това са го знаели много тесен кръг от хора – Бойко Борисов и още един-двама.

„Реших да прекъсна планираните участия и служебната си командировка и както знаете снощи пристигнах на летището на град София. След това получих послание, че ако до 10 часа не си подам оставката, някой ще натисне копчето „ентър“.

Няма да кажа от кого е посланието. Беше неподписано и мога само да предполагам. Като се убедя от кого е и съм сигурен и дали е приближен до политическа партия, ще ви уведомя“, каза той.

Получих съобщение от мой колега прокурор, който ми написа „Здравей, Иван“, ние сме съученици от много време. „Не знам дали знаеш, но г-н Сарафов ми каза, че трябва да прекратя делото „Барселона гейт“ до петък“. Пита ме дали съм запознат - не бях. Обадих се на наблюдаващия прокурор, който каза, че ще си работи по закона и делото още не е готово“, каза Гешев.

„Аз ще довърша мандата си. За мен има само едно значение – българските граждани да имат сигурност. Да бъде изметен политическият боклук, това е работа на народа обаче, ако му е важно“, каза главният прокурор.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев