АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧЛЕНОВЕ НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ ПОИСКАХА ОТ ВСС ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ГЕШЕВ

Иван Гешев
12.05.2023 / 15:07

Членове на Прокурорската колегия на ВСС внесоха в деловодството на Съвета предложение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Става дума за членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които са избрани от парламента, тоест от представителите на партии, които в момента коментират и подкрепят искането за освобождаването на Гешев, лансирано от Мария Габриел.

Иначе в основата на това искане, което е за тежки нарушения, е инцидентът от 1 май на пътя Самоков-София, когато взрив избухна до автомобила на главния прокурор, като се коментира в искането основно участието на израелския експерт, за който по рано днес от градската прокуратура съобщиха, че той не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори до мястото на инцидента, и специално ролята на главния прокурор, след като стана ясно, че този експерт е бил изпратен на мястото на произшествието от него и заведен от заместник шефа на Националното следствие Ясен Тодоров.

Оттук представителите на Прокурорската колегия поставят като основа на своето искане именно това, че главният прокурор е дал насока на следователите и на прокурорите за това как да си вършат работа, което според тях е тежко нарушение на служебните задължения, тъй като, пише в мотивите, той не разполага с правомощия да дава такива преки указания.

Тази намеса в разследването е несъвместима с правомощията на главния прокурор, цитира се и текст от Конституцията, а в конкретното досъдебно производство Гешев, независимо от заеманата длъжност главен прокурор, има и процесуално качество на пострадал и при всички случаи е предстояло той да бъде разпитан като свидетел.

Това, което следва оттук нататък - по предложение на Прокурорската колегия да се задвижи процедурата. В крайна сметка дали Гешев ще бъде освободен от поста ще реши пленумът на Висшия съдебен съвет. За да бъде освободен трябват 17 гласа, в момента Висшия съдебен съвет се състои от 22 члена.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев