АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП И "ВЪЗРАЖДАНЕ" НАСТОЯВАТ ЗА ПО-ТЕЖКИ НАКАЗАНИЯ НА ПЪТНИ НАРУШИТЕЛИ

Наказателен кодекс
10.05.2023 / 15:44

Депутати на БСП и "Възраждане" настояха правната комисия на Народното събрание да разгледа предложените от тях промени в Наказателния кодекс, предвиждащи по-тежки наказания за пътни нарушители, включително при смърт на пътя.

Лидера на БСП Корнелия Нинова призова председателят на НС Росен Желязков да включи в програмата на комисията промените, внесени от левицата. Според нея е редно месец след конституирането си парламентът да заработи.

"Докога ще гледаме безучастно всеки ден по пътищата на България да се избиват хора от пияни и дрогирани безотговорни шофьори. Прокуратурата си измива ръцете с Народното събрание, казва - ми законът е лош, не можем тия хора да ги осъдим. Предложили сме да няма условни присъди, да се отнемат моторни превозни средства и собственост. Хайде стига с това лицемерие. Ако има воля в залата за истинска работа за българския народ, те могат да минат бързо, докато те си играят игричките на мнозинство между първа и втора сила. Предлагам да започнем да вършим реална работа."

В предложението на БСП аналогично се предлагат по-високи наказания за трафиканти на мигранти и отпадане на възможността за условни присъди.

От "Възраждане" предлагат още конфискация на автомобилите на установени пияни и дрогирани водачи, както и на техните шофьорски книжки. Петър Петров поясни:

"Временното отнемане не нарушава правото на лизингодателя, не нарушава правото на собственост. То само препятства лизингополучателят да го ползва, но тъй като е все още обвързан, да плаща месените лизингови вноски и това ще му бъде като обица на ухото да се замисли дали другия път да кара с 200 километра в час на Околовръстното, да кара след три промила алкохол или да кара след коктейл от няколко субстанции и да убие някой невинен човек. Замислете се кое е по-важно - дали общественият интерес, или неговите лизингови вноски от няколкостотин лева на месец, и мисля, че всички ще си отговорим на този въпрос така, както е редно".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев