АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ВРЪЧИ ПЛАКЕТ НА ОБЩИНАТА ЗА 90-ТА ГОДИШНИНА НА СИМФОНИЧНИЯ

Концерт на Симфоничния оркестър в Сливен
05.05.2023 / 09:32

Плакет на Общината по повод 90-та годишнина от създаването на Симфоничния оркестър в Сливен връчи кметът Стефан Радев на настоящия директор Кремена Оксенкруг. Това стана на 4 май на гала-концерт на оркестъра в зала „Сливен“, с който беше поставено началото на Майските дни на културата „Сливенски огньове“.

„Историята на оркестъра е дълбоко свързана с културата и духовността на нашия град, символ на висока култура и престиж. В същото време и на възпитаване на естетически вкус, на високи художествени критерии. През тези 90 години от тук са преминали талантливи музиканти, диригенти и изпълнители. Изпълнени са творби на световни класици и български композитори. Поздравявам всички, които са свързали името и живота си с оркестъра. Специални благодарности към настоящия състав. Не мога да скрия радостта и задоволството си като кмет на общината за начина, по който се развива оркестъра сега и пълните зали. За нашите концерти се говори не само в Сливен“, каза кметът в обръщението си към музикантите и гостите на концерта.

Той пожела още по-голям творчески устрем и концерти, достойни за ценителите на класическата музика.

Кремена Оксенкруг от своя страна благодари на кмета за вниманието и подкрепата за оркестъра, както и на публиката.

"Някои от вас редовно са на нашите концерти и много се радвам, че сте тук, когато правим музика. Благодаря на Общината, от където с грижат за нас и работят за развитието на културния живот на града ", каза Кремена Оксенкруг. Тя връчи грамота за дългогодишен принос към оркестъра на Маргарита Атанасова, която повече от 40 години работи там.

Галаконцертът започна с изпълнение на „Българска рапсодия“ на Мишо Тодоров - съосновател и вдъхновител на сливенския оркестър. Концертът бе под диригентството на Владимир Кираджиев - професор по оперно дирижиране във Виена. Солисти - лауреатите на Първия международен конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“ - Иля Сквирский, Русия, Кудайберген Абилдин - Казахстан и Анле Гоу, Китай. В програмата бяха включени произведения на Гуно, Росини, Чайковски и др.

Симфоничният оркестър е общински културен институт, който финансови изцяло се издържа от Община Сливен.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев