АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗАПОЧВА ФОРМИРАНЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ КОМИСИИ

Народно събрание
05.05.2023 / 08:35

Очаква се днес в Народното събрание да бъдат обсъдени и формирани парламентарните комисии, които първоначално ще работят без избрани председатели. Предвидени са и изслушвания на представители на изпълнителната власт, предаде репортер на БНР.

Депутатите започват с актуални въпроси в първия блиц контрол в 49-ия парламент. Като втора точка се предвижда формирането на парламентарните комисии.

На председателски съвет вчера беше решено формациите да предложат само състав, а изборът на ръководство засега се отлага заради липсата на консенсус. Свикването на отделните заседания на комисиите, както и какъв да бъде дневният им ред, ще се определя от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Той ще решава и кой да води заседанията.

"Всяка една от политическите сили ще предложи своите представители в отделната комисия, без обаче да бъде гласуван състав на ръководството. Тоест няма да има избрани председатели и заместник-председатели на комисиите. Комисията може да бъде свикана във всеки един момент от председателя на Народното събрание", обясни лидерът на "Възраждане". Изборът на председатели се очаква другата седмица, допълни Костадин Костадинов.

"Възможни са два варианта. Единият вариант е да имаме квотно разпределение на базата на представителство в парламента, както беше миналата година. Другият вариант е да имаме сформирани първи четири комисии, които да бъдат бюджетна, здравна, социална и правна, разбира се, за да може да се обсъди бюджетът."

За днес са предвидени и две изслушвания на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов във връзка с промените в Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика". По темата ще бъде изслушан и министърът на енергетиката Росен Христов. Изслушванията са по искане на БСП и "Възраждане".

В редовния парламентарен контрол ще участват и девет министри

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев