АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИТАЙ ПУБЛИКУВА ДОКЛАД ЗА КИБЕРАТАКИТЕ НА ЦРУ И ЦВЕТНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ

Китай публикува доклад за кибератаките на ЦРУ и цветните революции
04.05.2023 / 12:17

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е подпомагало хакерски атаки срещу други държави и е участвало в цветни революции чрез интернет технологии по целия свят. Това се казва в доклад, публикуван в четвъртък от китайския Национален център за реагиране на компютърни вируси и базираната в Китай компания за киберсигурност "360".

САЩ са разработили софтуер, който не изисква телефонна, кабелна или сателитна връзка и може лесно да се скрие от всякаква форма на правителствено наблюдение. Използвайки тези мрежови технологии, ЦРУ е "планирало и организирало голям брой цветни революции по света", се посочва в документа. "В продължение на дълъг период от време американското ЦРУ тайно е извършвало "мирна еволюция" и "цветни революции" по целия свят, както и е продължавало да се занимава с шпионаж и кражба на данни", се казва в доклада на уебсайта на агенцията.

В документа се отбелязва, че ЦРУ стои зад организирането на цветни революции в Грузия, Киргизстан, Украйна, Близкия изток и Тайван. Според доклада САЩ са се опитали да предизвикат подобни политически катаклизми и в Азербайджан, Беларус, Иран, Ливан и Мианмар.

През 2020 г. "360" независимо открива неизвестна досега организация за кибератаки. Организацията е използвала инструменти, свързани с ЦРУ, за провеждане на хакерски атаки срещу цели в Китай и други държави. Подкрепяните от ЦРУ хакери са атакували критична информационна инфраструктура, аерокосмически и нефтохимически съоръжения, изследователски институти, големи интернет компании и правителствени агенции.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев