АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИЕВ ОПИТАЛ ДА НАНЕСЕ УДАР ПО КРЕМЪЛ С ДРОНОВЕ

 Кремъл/БГНЕС
03.05.2023 / 15:46

Киев предприел опит за атака над Кремъл с дронове, но тя е била успешно отбита, съобщи пресслужбата на руския президент, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

"Днес през нощта киевският режим опита да удари с безпилотни летателни апарати кремълската резиденция на президента на Русия", посочват от пресслужбата и допълват, че държавният глава Владимир Путин не е пострадал и работи в обичаен режим след атаката.

"Президентът на Руската федерация не е пострадал при терористичната атака. Работният му график не е претърпял никакви промени, продължава да работи както обикновено", се казва в съобщението.

Руските военни и спецслужби са унищожили два дрона, които са атакували Кремъл, уточниха от пресслужбата на президента. При нападението няма пострадали.

Според пресслужбата на държавния глава "към Кремъл са били насочени два безпилотни летателни апарата".

"В резултат на своевременните действия на военните и специалните служби с използване на радиолокационни системи за бойни действия устройствата бяха изведени от строя“, подчертават от Кремъл.

"В резултат на падането им и разпиляването на осколки на територията на Кремъл няма жертви и материални щети“, допълват от пресслужбата на държавния глава.

"Разглеждаме тези действия като планиран терористичен акт и покушение срещу президента на Руската федерация, извършен в навечерието на Деня на победата, парада на 9 май, на който е планирано присъствието и на чуждестранни гости“, се казва в доклада.

От Кремъл заявяват, че разглеждат атаката като покушение срещу президента. Русия си запазва правото да отговори на опит за удар по Кремъл, където и когато намери за добре, добавят от Кремъл.

В съобщението на Кремъл се подчертава, че ударът е нанесен "в навечерието на Деня на победата, парада на 9 май, на който е планирано присъствието и на чуждестранни гости".

Инцидентът обаче няма да повлияе на плановете на Кремъл - парадът на Червения площад на 9 май ще се състои, каза говорителят на президента Дмитрий Песков пред ТАСС. Путин ще участва в тържествата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев