АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ ЗА АТЕНТАТА СРЕЩУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР: НЕДОПУСТИМО! ПРИЗОВАВАМ ЗА ЦЯЛАТА СТРОГОСТ НА ЗАКОНА

 Румен Радев
02.05.2023 / 13:52

Недопустимо! Очаквам становището на компетентните органи. Призовавам за цялата строгост на закона спрямо подобни деяния.

Това заяви президентът Румен Радев повод опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев.

Всяко посегателство срещу здравето и живота на всеки български гражданин е недопустимо. Още повече, че тук става въпрос за посегателство срещу българска институция, категоричен бе Радев.

И добави: Затова очаквам компетентните органи възможно най-бързо да установят всички обстоятелства по този случай и да изправят извършителите пред българския съд. Подобни деяние трябва да се наказват с най-голямата строгост на закона", каза Радев и допълни, че не може да коментира повече в момент, в който се води разследване.

Президентът коментира и политическата обстановка у нас.

Ще връча мандата скоро. Скоро ще обявя и кога точно ще се случи това, посочи Радев и продължи:

Искам да напомня, че 49-ото Народно събрание следва да приеме важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, по държавния бюджет, независимо от изхода на процедурата за излъчване на правителство. От това зависят парите на хората, модернизацията на страната и реформите, от това зависи и пълноценната ни европейска интеграция. Очаквам парламентът да подходи отговорно и да изпълнява своите задължения. Скоро ще обявя и кога ще връча първия проучвателен мандат. Отговорност на политическите сили е как се договарят в парламента, при какви условия са готови да влязат в коалиционен формат на управление и как да съхраняват доверието на своите избиратели, допълни той.

Държавният глава участва в посрещането на кораба "Св. Св. Кирил и Методий" във Варна след първата си експедиция до Антарктида. Плаването беше четири месеца.

Там са президентът Румен Радев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Това е един много щастлив ден. Нашият кораб тръгна на 27 декември. Имаше притеснения, но всичко мина отлично. Това е първият български кораб с български екипаж, който стига до Антарктида, каза проф. д-р Христо Пимпирев по bTV.

Той подчерта, че с експедицията сме доказали, че сме морска нация.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев