АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕМЕРДЖИЕВ: ИМА ЗАПОДОЗРЕНИ ЗА ОПИТА ЗА АТЕНТАТ СРЕЩУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Иван Демерджиев
02.05.2023 / 12:53

Премиерът Гълъб Донев провежда съвещание с ръководителите на МВР, прокуратурата, и специалните служби заради вчерашната експлозия, насочена срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

В срещата участва и министърът на вътрешните работи, на правосъдието, заместник-главният прокурор, който в момента изпълнява функциите на главен по заместване, представители на всички служби и структури на МВР, които имат отношение към взрива, уточни още преди края на срещата вътрешният министър Иван Демерджиев.

“Имаме заподозрени, но не мога да изпадам в подробности. Към моментна нямаме данни да е изтекла информация, но това се проверява. Има много варианти да бъде проследен маршрута на автомобила. Изследваме всички възможности да бъде проследен маршрута на автомобила. Няма пострадали, видът на взривното устройство не позволява да се преодолее защитата на конкретно този автомобил. Нивото на защита на този автомобил е по-високо и това взривно устройство дори да имаше директно попадение, не може да причини щети на пътниците в купето. Именно бронировката на автомобила, използван от главния прокурор, е била решаваща", отбеляза вътрешният министър.

"Имаме много насоки, разследването тече, подробности може да изнесе прокуратурата. Очевидно е, че нивото на сигурност на автомобилите, които ползва НСО, трябва да бъдат завишени, защото това, което в случая се оказва решаващо, е бронировката на автомобила, използван от главния прокурор. Безспорно е, че НСО трябва да бъде снабдена с надеждни модерни автомобили. Подчертавам, че последният, автомобил който се ползва в момента и е на разположение на държавата, е от 2012 г., което е абсолютно недопустимо, така и със съвременни технически средства, които да обезпечат сигурността на охранявани лица. Това ще бъде направено посредством работна група, която се сформира днес", подчерта Демерджиев.

"Държавата ще положи всички усилия да разкрие извършителите на този акт", увери той.

Според министър Демержиев "всяка заплаха, отправена до държавник от ранга на главния прокурор, който е под охрана на НСО, се проверява изключително внимателно от всички служби, които имат отношение към това независимо каква е заплахата и каква е степента на нейната сериозност. Всички заплахи, които са отправяни към Гешев през годините са проверявани, взимани са съответните мерки и е определено нивото на защита, което НСО прилага по отношение на него".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев