АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС: ОПИТЪТ ЗА ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР Е ОПИТ ЗА ПОСЕГАТЕЛСТВО СРЕЩУ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

ВСС
02.05.2023 / 10:50

Отхвърляме демонстрирания стремеж за дестабилизация на съдебната власт и нейното овладяване чрез силови прийоми, непознати в най-новата ни история и неприсъщи за демократичните и правови държави, се посочва в декларацията

Опитът за покушение срещу главния прокурор е опит за посегателство срещу съдебната власт. Това се посочва в декларация от представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) и говорителите на съдийската колегия и на прокурорската колегия на ВСС. "Заявяваме своята тревога и изключително безпокойство от безпрецедентния опит за посегателство. Отхвърляме демонстрирания стремеж за дестабилизация на съдебната власт и нейното овладяване чрез силови прийоми, непознати в най-новата ни история и неприсъщи за демократичните и правови държави", се посочва в декларацията.

Независимостта на прокурорите е прокламирана в Конституцията и е част от гаранциите за върховенството на закона и опитът за покушение срещу български магистрат и орган на държавна власт, какъвто е главният прокурор, погазва Конституцията, установения правов ред и демократични устои, се допълва в документа.

Компрометирането на България пред международната общност е недопустимо, се посочва още в декларацията и се допълва, че предприемането на незабавни и адекватни действия от отговорните институции ще гарантира запазване на правовия ред и обществения мир.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев