АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ИЗСЛУШАХА ДИРЕКТОРА НА "ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ" И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЦИК

Народно събрание
27.04.2023 / 12:28

Депутатите изслушаха директора на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов и председателя на ЦИК Камелия Нейкова заради нарушения на изборния процес на 2 април.

Ръководителите на двата органа бяха изслушани по искане на парламентарната група на "Възраждане", чиито мотиви са свързани със съмнения за нарушения на последните избори за народни представители. Партията разполага с данни за драстично увеличение на онлайн заявленията за разкриване на изборни секции в една- единствена държава и това е Турция.

Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов обясни, че няма сигнали от негови служители за неправомерно подаване на информация от айпи адреси по отношение на заявленията:

"Екипът на "Информационно обслужване" работи с ясното съзнание за изключителна отговорност, която компанията носи не само в процеса по обработка на резултатите от изборите, но и за високо професионално изпълнение на редица ключови проекти за държавата, което доказваме нееднократно в последните години. За нас това е кауза!".

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова посочи, че всички действия са били съобразени с Изборния кодекс и комисията като правоприлагащ орган няма право или задължение да създава ограничения, които не са предвидени в законодателството, особено за онлайн заявленията:

"Изборният кодекс е предвидил за писмените заявления, които се подават така че централната избирателна комисия, когато бъде предвидено в Изборния кодекс да вземе решение по отношение на електронните заявления за гласуване извън страната от колко айпи адреса и от територията на коя държава могат да бъдат подавани, разбира се, ще изпълни закона, когато ѝ бъде възложено такова правомощие".

Част от парламентарните групи поискаха изборните правила отново да бъдат прецизирани и то в кратки срокове, за да се гарантира честността на вота.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев