АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗБОРНА СЕНЗАЦИЯ В ПРОВИНЦИЯ ЗАЛЦБУРГ: КОМУНИСТИТЕ ВЛИЗАТ В ЛАНДТАГА ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЛЕД 1949 Г.

В Залцбург комунистическата партия е втора политическа сила с 21,5 на сто
26.04.2023 / 15:45

Сензация! Политически земетръс! Така политолози и социолози определиха резултатите от изборите за регионален парламент (Ландтаг) в провинция Залцбург, състояли се в неделя, 23 април. Австрийската комунистическа партия (АКП) е сочена като единия от победителите в изборната надпревара. За първи път след 1949 г. под ръководството на лидера на партията в Залцбург 34-годишния историк Кай-Михаел Данкъл партията успя да влезе в местния парламент и да постигне исторически резултат. За първи път от 1945 г. АКП има двуцифрен резултат на парламентарни избори. Предишните рекордни резултати на комунистите датират отпреди десетилетия: 8,3 на сто на изборите във Виена през 1954 г. и 8,1 на сто в Каринтия през 1945 г. В столицата на провинцията град Залцбург комунистическата партия е втора политическа сила с 21,5 на сто (+ 20,3 на сто), малко зад управляващата в коалиция и на федерално ниво Австрийска народна партия (24,8 на сто) и със значително по-голям резултат от другия победител на изборите национално-консервативната Партия на свободата (18,7 на сто). Освен социалните послания в предизборната си платформа партията обяви също, че избраните от нея представители ще дарят част от политическите си приходи - всичко над средната заплата на квалифицирания работник - за жителите на Залцбург в нуждa. Това е обичайна практика на политиците от Австрийската комунистическа партия при избор в местните парламенти. Така постъпиха и комунистите след победата си на общинските избори в Грац, център на провинция Щирия, през септември 2021 Част от заплатата им се влива в социален фонд за подпомагане на нуждаещите се в града. В момента средната заплата на квалифицирания работник в Залцбург е около 2300 евро нето на месец. Членовете на парламента в момента получават около 3200 евро. Като председател на парламентарната група Кай Михаел Данкл ще печели повече от 4750 евро на месец. Според политическите наблюдатели резултатите от вота показват, че мястото за лява протестна партия в национален мащаб е налице.

Национално-консервативната Партия на свободата е големият победител на изборите в неделя, увеличавайки подкрепата си с 10 на сто на 25,7 на сто. Парадоксално е, че без лявата Комунистическа партия, която получи част от протестните гласове, тя почти сигурно щеше да стане първа политическа сила в град Залцбург.

Изборите в провинция Залцбург са нещо повече от политическо земетресение - резултатът е равносилен на повратна точка във вътрешната политика, подчертават политолозите. Според тях изборният резултат е силен знак, че повече хора искат различна, честна политика, и предупредителен сигнал към традиционните партии, че е време да се отнесат сериозно към нарасналите социални проблеми. След Тирол и Долна Австрия, управляващата в страната в коалиция със Зелените - Австрийска народна партия (АНП) преживява третата поредна катастрофа на регионални избори, а за лидера на партията и канцлер Карл Нехамер обстановката се затруднява сега на федерално равнище. Загубaта на партията на провинциално ниво със 7,4 на сто, вследстие на което резултатът е 30,4 на сто, бързо ще бъде обяснена с проблемите във Виена, където управляващата коалиция се тресе неимоверно от вътрешни проблеми, но в този момент и АНП и Зелените не желаят предсрочни парламентарни избори, поради лошите за тях социологически проучвания. От своя страна Австрийската социалдемократическа партия (АСП), която също е раздирана от вътрешни проблеми и през юни предстои избор за нов председател, получи предвкусване на това, с което ще се сблъска на следващите избори в национален мащаб - атака от ляво и от дясно. На изборите в Залцбург за нея гласуваха само 17,9 на сто (-2,2 на сто). Това е брутален шамар на избирателите отдясно и отляво, пише вестниk "Йостеррайх". Имиджът на партията в момента е толкова увреден, че не може да бъде поправен в обозримо бъдеще, смятат политолозите. Ако лява партия като Комунистическата участва в изборната надпревара в национален мащаб, то вероятността социалдемократите години наред да останат в опозиция е напълно реална.Фактът, че комунистите постигнаха повече от 11% в провинцията и са втора политическа сила в град Залцбург, показва колко голям е потенциалът за протест в момента (в ляво и в дясно). На федерално ниво също една лява партия веднага би влязла в Националния съвет - горната камара на австрийския парламент, смятат политолозите. Почти 40 на сто за Австрийската комунистическа партия и Партията на свободата показват, че на избирателите им е дошло до гуша от утвърдените традиционни партии не само в Залцбург, но и в цяла Австрия, подчертват социолозите.

Избирателната активност бе 70,9 процента, по висока от изборите през 2018 г.-64,96%.

Австрийската комунистическа партия е основана през 1918 г., което я прави най-старата комунистическа партия в света. Тя е съосновател на Комунистическия интернационал през1919 г. През 1924 г. Георги Димитров като представител на Коминтерна за Балканите става де факто председател на партията под псевдонима „Освалд”. Днес на „Аргентиниерщрасе”, недалеч от двореца Белведере има паметна плоча, на мястото, където през 20-те години често е отсядал когато е бил във Виена. Дейността на АКП е забранена в периода на австрофашизма (1933 — 1945 г.). Партията изиграва важна роля в австрийското антифашистко съпротивително движение, като дава 2000 жертви. Членува в Партията на европейската левица.

Маргарита Самсарова, Виена

https://pogled.info/svetoven/evropa/izborna-senzatsiya-v-provintsiya-zaltsburg-komunistite-vlizat-v-landtaga-za-parvi-pat-sled-1949-g.155173

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев