АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОНЕВ: КРИТИКУВАЩИТЕ БЮДЖЕТА, КРИТИКУВАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ЗАКОНОДАТЕЛНИ РЕШЕНИЯ

Гълъб Донев
26.04.2023 / 14:51

"Проектът на Закон за бюджет 2023 г. е разработен по действащо законодателство - както в приходната, така и в разходната си част. Казано иначе - в този бюджет се оглеждат решенията на Народните събрания от последните две години. Когато политиците критикуват служебното правителство за бюджета, те всъщност критикуват собствените си законодателни решения". Това каза на заседание на Министерския съвет премиерът Гълъб Донев във връзка с предложения от служебното правителство държавен бюджет със 6,4% дефицит.

"Числата в бюджета, предложен от служебното правителство, отразяват реалността, с която сме длъжни да се съобразяваме", заяви той.

По думите му от Министерството на финансите са в готовност да предоставят детайлна информация на политическите партии за бюджета ред по ред, за да може да стане по-ясно за тях какво всъщност представлява той.

"В мотивите на законопроекта са посочени възможни мерки за намаляване на дефицита до 3%. В случай, че сред посочените мерки има такива, които привлекат вниманието на народните представители, тяхното финансово въздействие върху бюджета ще бъде отразено в план-сметката на държавата", обясни Донев.

"Всяка идея на финансист или политик за общите ни пари трябва да срещне разбиране в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, а впоследствие да получи парламентарна подкрепа, иначе всичко друго е надприказване", допълни премиерът.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев