АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВИ 19 ДЪРЖАВИ ИСКАТ ЧЛЕНСТВО В БРИКС

БРИКС Снимка Архив
25.04.2023 / 12:00

Деветнадесет държави изразиха интерес да се присъединят към групата на БРИКС, която се подготвя да проведе годишна среща на върха в Южна Африка.

Блокът на нововъзникващите пазари, включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, ще се срещне в Кейптаун на 2-3 юни, за да обсъди разширяването си, заяви в понеделник Анил Сооклал, посланик на Южна Африка.

"Това, което ще се обсъжда, е разширяването на БРИКС и условията, по които това ще се случи", каза той. "Тринадесет държави официално са поискали да се присъединят, а други шест са поискали неофициално. Всеки ден получаваме заявления за присъединяване."

Китай започна разговора за разширяването, когато беше председател на БРИКС миналата година, тъй като втората по големина икономика в света се опитва да изгради дипломатическо влияние, за да се противопостави на господството на развитите страни в ООН. Предложеното разширяване предизвика загриженост сред останалите членове, че влиянието им ще бъде отслабено, особено ако бъдат приети близки съюзници на Пекин. Брутният вътрешен продукт на Китай е повече от два пъти по-голям от този на останалите четири членове на БРИКС, взети заедно.

Министрите на външните работи на петте държави членки потвърдиха, че ще присъстват на обсъжданията през юни, каза Сооклал. В допълнение към членството си, те ще обсъдят и "горещите точки", включително Судан, където конфликтът между армията и паравоенни сили продължи десети ден в понеделник.

От създаването си като БРИК през 2006 г. групата е приела само един нов член - Южна Африка през 2010 г. Саудитска Арабия и Иран са сред страните, които официално са поискали да се присъединят, заяви Сооклал през февруари.

Източник "Гласове"

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев