АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ИЗНЕНАДВАЩО КЪМ ПП-ДБ НА ЛИДЕРСКА СРЕЩА: ПРЕДЛОЖЕТЕ НИ ПРЕМИЕР И МИНИСТРИ, ЗА ДА МИСЛИМ ЗА ПОДКРЕПА

Лидерската среща ГЕРБ-ПП
25.04.2023 / 11:56

Очаквано без резултат завърши лидерската среща ГЕРБ-ПП преди връчването на първия управленски мандат.

ПП-ДБ останаха непреклонни в позицията си, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Новото е, че ще обсъдят в партиите си варианта да предложат управленска програма, която да бъде съгласувана с ГЕРБ.

Борисов приложи нестандартен ход като поиска да разбере името на премиера и състава на правителството, което ПП-ДБ биха предложили за втория мандат, за да мислят в ГЕРБ как да подходят още в първия, но това елегантно му беше отказано.

"Може да ни предложите правителство, което заради личности не може да приемем и тогава директно отиваме на избори", бе мотивът на Борисов да поиска предварително имена за кабинета на ПП-ДБ.

"Не искаме да изземаме инициативата, първият мандат е при вас", бе отговорът на Петков.

Двете групи показаха взаимно уважение и си отправиха любезности, но това не сближи позициите им.

И двете страни подчертаха, че ситуацията е нестардартна и затова изисква нестандартни решения.

На масата за разговори от страна на ГЕРБ-СДС седнаха Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов и Румен Христов.

Представителите на ПП-ДБ на срещата са Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Лидерът на ГЕРБ Борисов призова медиите да спазват добрия тон и да не подвикват.

"Това са партиите, които са се представили най-добре и считаме, че трябва да намерим начин да съставим правителство и отиването на нови избори - ще ни поставят в същата или подобна ситуация. Трябва да използваме това време, което ни предоставя парламента отговорно. Трябва да приемем бюджет", каза Бойко Борисов и добави, че искат да чуят предложенията на ПП.

"Ние сме винаги готови да говорим", каза Кирил Петков и добави, че бюджетният дефицет трябва да е под 3% и това е много важна цел."Отворени сме да говорим и за провосъдната реформа. Бюджетът трябва да бъде приет и трябва да бъде приет отговорно", каза той.

Петков е категоричен, че те правитеслтво в първи мандат не могат да подкрепя, но са готови да говорят по политики и за бюджета.

Асен Василев отсече, че е добре да се работи и с Министерство на финансите, за да се оправят някои непълноти, които от МС са заложили. "Трябва да се огредат детайлно капиталовата програма, защото са заложени 10 млрд. - двойно спрямо миналата година, разходите за издръжкана ведомствата са вдигнати с над 40% процента и това трябва да се види много прецизно, трябва да се види и дали има недофинансирани дейности.

Силно ме притесняват разходите за издръжка и начина по който са направени. Трябва да се се огледат детайлно нещата с МФ. Трябва да се даде един разумен финансов план. Има причина защо бюджетите се правят на годишна база - светът се променя, държавата се променя. Следва да имаме по-нисък дълг при по-нисък бюджетен дефицит", каза Василев.

В следващите парламентарни дни трябва да покажем прогрес по отношение на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че най-важни са законите за правосъдната реформа. Останалите партии са запознати със законодателната промяна и те не са лишени от законодателна инициатива. Ще предложим паралелно да работят освен парламентарните комисии и двете групи за които се договорихме, каза тя.

"Напомняме на служебното правитеслство да изготвят целия набор от законодателни промени, които са нужни по Плана за възстановяване. Освен бързината, то ни трябва и партньорство със служебния кабинет, докато той съществува. Нямаме спор по оношение на НПК за разследване на главния прокурор, може би ще се наложват някои козметични промени, но това няма да промени основната цел - че всеки трябва да бъде равен и отговорен пред закона", каза тя.

"Имаме готовност, двете коалиции заедно, да внесем промените по Закона за домашното насилие", каза Атанасова и допълни, че Комисията по конституционни въпроси да бъде отново създадена и да работи.

Томислав Дончев заяви, че трябва да има конкретни мерки за бюджетния дефицит, защото не е само счетоводна работа. "Ще има буквално тежки реформи и те няма нито да са любезни, нито лесни и трябва да си отговорим на въпроса ще имаме ли мнозинство. Трябва да има правителство, защото ако нямаме мнозинство - тези 30 закона, дори и да се работи денонощно няма как да се приемат", категоричен е още той.

"Можем да постигнем 3% дефицит и да не се променя нашата дългосрочна цел за еврозоната и Шенген", изтъкна Кирил Петков.

"Аз мога да ви кажа как бюджетът да излезе и на излишък. Но въпросът е на каква цена - и този въпрос е политически, а не технически", посочи Дончев.

"Важно е да има правителство, за да направим това, за което говорим. Иначе ще работим на тактове от по 2 месеца, докато на хората не им омръзне от нас. Затова да минем на това, което казвате - че няма да ни подкрепите с първия мандат, но искате да ви подкрепим безусловно с втория мандат. И да ви контролираме през парламента. Независимо кое ще е правителството, ние можем да го контролираме през парламента", обясни Борисов.

Да не се заблуждаваме в НС има още 4 партии, които могат да организират мощна опозиция. Хубаво е да ни представите един състав на кабинет, за да видим какво предлагате и да мислим дали да ви подкрепим. Няма да изпадам в подробности. С г-н Петков сме си простили и затова сме тук. Ако имате и друг вариант - трябва да ни го кажете. Хубаво е да ни отговорите, защото и отговор -„да“ и „не“, даден на време се приема с уважение, заяви още Борисов.

Петков обясни, че това, което те осъзнават в този момент е, че те са първата политическа сила и уважават правото им да направят своя избор.

"Когато става дума за избора - долколото разбирам ще говорите и с другите партии", каза Петков. Борисов го прекъсна и заяви, че докато водят преговорис с ПП - ДБ няма да водят преговори с другите партии.

Не е някакъв инат, че няма да подкрепим първия мандат, а това е ясно зададена политика от нашите органи и подкрепена от избирателите ни. Не искаме да изземаме инициативата, първият мандат е при вас, каза още Петков.

"Очаквате ние да предложим състав на кабинет преди втория мандат. Това не е традиционна практика и трябва да го обсъдим", сподели Асен Василев.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че иска да научи състава на проектокабинета, за да е наясно как да действат, за да не се отиде на нови избори.

Според Василев трябвало да се изготви ясна управленска програма освен законодателна. "Ние трябва да водим и процеса каква програма ще изпълнява този кабинет, ако искате да получите състав на кабинет. Трябва да се консултираме в групата. Защото освен бюджет има различни политики в другите сектори", отговори той и поясни, че ако има съгласие за управленската програма, тогава трябва да се мисли за състав.

"Това ще е правителство на ПП-ДБ. Ако този процес е приемлив за вас, можем да го обсъдим", каза Василев.

"Нестандартна е ситуацията, затова и са нестандартни предложенията и решенията. Първият и вторият са без значение в случая. Това са казали хората. Нашите избиратели са казали да направим правителство. Затова някакво нестандартно решение, Асене, трябва да се намери. Отчаянието на хората е факт", обърна се Борисов към Асен Василев.

"Може би в подобен формат може да се видят кои биха били приоритетите на правителството, в точни време диапазони. И тогава да видим дали можем да видим в подобен тон това да се случи", коментира Кирил Петков.

След изчерпване на темата за правителство срещата завърши без конкретен резултат.

Срещата е по инициатива на ГЕРБ, а целта е да се обсъдят възможностите за съставяне на правителство с първия мандат.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев