АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АТАНАС АТАНАСОВ, ПП-ДБ : ЩЕ ПРЕДЛОЖИМ ПРАВИТЕЛСТВО ОТ СВОИ КАДРИ, НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ДРУГ ДА КАДРУВА

Атанас Атанасов
20.04.2023 / 09:10

Ако вторият мандат за съставяне на правителство стигне до "Продължаваме промяната - Демократична България", коалицията ще предложи кабинет, съставен от нейни кадри.

Това се разбра от изказване на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов пред Би Ти Ви. Той подчерта, че новата коалиция е единствената политическа сила, която в момента мисли за правителство.

"Снощи имахме дълго заседание на политическия съвет на коалицията. Обсъдихме два варианта на реакция от наша страна, ако мандатът дойде при нас, но не мога да дам подробности. Ние обаче ще предложим правителство, което ще е съставено персонално от нас. Няма да позволим друг да кадрува", каза Атанасов, като добави, че има съмнения дали ГЕРБ изобщо ще се опитат да съставят кабинет.

Той уточни, че поканата за разговори за оформянето на законодателна рамка, по която да работи парламента, е дошла от ГЕРБ. Това обаче не означавало, че новата коалиция ще подкрепи кабинет с мандата или участието на партията на Бойко Борисов. Според него "Продължаваме промяната - Демократична България" са проявили добронамереност, за да тръгне работата на парламента, но това е довело до всякакви спекулации.

Не чуваме от ГЕРБ какви намерения имат, освен воплите на Борисов да се прегърнат с нас. Научих от телевизията за консултациите при президента. Аз обаче не мога да отида. Днес следобед имаме много важен форум на партията.

Николай Денков, Кирил Петков, Асен Всилев, Христо Иванов ще бъдат основното ядро на консултациите при президента, подчерта съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ.

Той коментира и за срещата на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС. "Поканиха ни колегите ни от ГЕРБ-СДС да обсъдим законодателната промяна. Ние сме отговорни хора и трябва да намерим начин да работим заедно. Не знам колко пъти трябва да заявим, че единствената тема, която се обсъжда, бе законодателната програма. Въпросът е да бъдат внесени и да бъдат приети", каза Атанасов.

Според него дори и не става дума за примирие с ГЕРБ, а за законодателен нормален процес. Затова срещата е била да се уточнят заложените в програмите на двете политически сили теми.

"За хора като мен, това, че Борисов се появява в парламента, е изключително дразнещо, но не бива да слагаме каруцата пред коня. Не съм в парламента, за да демонстрирам моите лични терзания. Ние сме обещали на нашите избиратели, че ще работим, за да има устойчива власт", каза Атанасов.

Той повтори многократно, че партията му се отнася сериозно към институцията и затова е предложила изход от парламентарната криза. "Подкрепихме избора на Росен Желязков, като потвърдиха от ГЕРБ, че ще се спази смяната на ротационен принцип", каза той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев