АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ: АЛТЕРНАТИВАТА Е - ИЛИ ОТИВАМЕ ПАК НА ИЗБОРИ, ИЛИ ГЕРБ ПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО С ДПС И БСП

Николай Денков
20.04.2023 / 09:05

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков, който води преговорите с ГЕРБ – СДС за законодателната програма на новия парламент.

„Алтернативите са напълно ясни – или отиваме отново на избори, или ГЕРБ прави правителство с ДПС и БСП. Това, което зависеше от нас е да кажем „Ако ще заработи този парламент и ако не искаме да отидем на избори веднага, ние искаме да работим по тези теми, защото са най-важните за страната и успяхме да се обединим около тях“, каза акад. Николай Денков.

По думите му по време на преговорите ГЕРБ са поставяли темата за правителство.

„Всеки път, когато някой повдигаше въпроса за кабинет, аз казвах съвсем ясно, че на тази маса не говорим за кабинет. Нито имаме мандат, нито имаме желание в този момент. Целта на това занимание е да извадим Народното събрание от една възможна мъртва хватка, в която то попадна миналия път“, каза акад. Денков.

По думите му ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС все още търсят къде имат допирни точки.

Важно е да водим прагматично преговорите и от тях да има ясен резултат. Както видяхме днес, резултат има, заяви Денков по повод избора на председател на Народното събрание.

"Нашата парламентарна група е много категорична и не очаквам никаква промяна в тази позиция (заявката на ПП – ДБ, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ – СДС – бел. ред.) Целта на това занимание е да извадим Народното събрание от една възможна мъртва хватка, в която то попадна миналия път. Началото на предишния парламент с Вежди Рашидов предопредели да се занимаваме с Изборния кодекс и други теми вместо с важните неща. Важно е да зададем друга поска на Народното събрание и да сложим на масата законопроектите, които наистина са важни за хората, да работим по тях и оттам да направим нещо полезно", посочи Николай Денков, зам.-председател на ПГ на ПП - ДБ.

Опитваме са да направим това, което е най-полезно за хората и за страната. Алтернативите са ясни – или отиваме на избори, или ГЕРБ прави правителство с БСП и ДПС, която възможност все още е на масата. Ако не искаме да отидем на избори, трябва да се обединим около тези законопроекти и да работим по тях. Може и да има критики, но ако погледнем алтернативите, не виждам по-добра, добави той.

“Не чух критики за тези приоритетни политики”, каза още Николай Денков по повод критиките спрямо новата коалиция и решението й да преговаря с ГЕРБ.

Денков обаче бе категоричен - позицията на ПП-ДБ за подкрепата на кабинет с мандат на първата политическа сила няма да се промени.

“Даваме си ясна сметка, че това е амбициозна програма. Има предварителни възможни дати за важните законопроекти. Не са внесени някои важни закони, които само МС може да внесе. Ще се опитаме да наваксаме, но изчакваме и Закона за енергетиката, Закона за БНБ. Те са свързани с ПВУ или Еврозоната и Министерският съвет работи по тях”, продължи Николай Денков.

Не е обсъдена дата за лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ. Не е ясен и въпросът с мандатите на комисии и органи, чиито членове трябва да бъдат сменени.

Ако нагласата на хората е, че ние винаги трябва да не съгласяваме с другите и да не сядаме на една маса, този парламент много бързо ще приключи. Ние и сега сме казал ясно къде са границите, но също така сме казали, че докато съществува този парламент, трябва да се работи по тези законопроекти, отбеляза Денков.

Това са преговори между политически противници. Ние все още търсим къде има допирни точки. На челните места са законопроекти, които не са приети от доста време и по които ГЕРБ не са гласували положителни. Самият факт, че от ГЕРБ сега ги подкрепиха, вече е крачка напред, коментира той.

Това е една много амбициозна програма Имаме разчет да стартираме с най-важните закони, каза още съпредседателят на ПГ на ПП – ДБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев