АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА 49-ТОТО НС. МАЛКО ПАРЛАМЕНТАРЕН ШУМ, ПОСЛЕ ПАК НА ИЗБОРИ

Боян Дуранкев
13.04.2023 / 10:02

Поредно Народно събрание с предизвестен край. Освен ако едноок не води слепците в „редовно правителство“. „Да забравим миналото, да плеснем с ръце и да се прегърнем“?

Засега редовното правителство е „служебното“ на Румен Радев, но то вече дърпа за краката надолу своя патрон.

Някои твърдят че ГЕРБ-сдс са спечелили изборите?!

Първо, „сдс“ отдавна е сянка на Голямата Надежда от 90-те години на ХХ век. Направи доста поразии, за да бъде изхвърлен на бунището на историята. Ако сега „сдс“ се яви сам на избори, няма да влезе и в почетната десетка.

Второ, ГЕРБ събира малко над 10% от гласовете на потенциалните избиратели. Спечелили били изборите? Хайде малко по-сериозно! Бъдете доволни, че Прокуратурата ви е опънала такъв чадър, че той отива отвъд Барса!

Трето, реалните победители на изборите са онези около 60% български граждани, които не намериха читава стока на рафта с партиите и коалициите.

ПП-ДБ се докопаха до второто място със скрибуцане и пъшкане.

ПП-ДБ прахосаха своя шанс на миналите избори и чрез четворната коалиция. Да, „диверсифицираха“ доставките на газ и петрол; да, „спасиха Украйна с български оръжия“; да, дигнаха доходите и пенсиите.

Тогава какво не им стигна ли? Онова, за което римляните са казвали: „Глас народен, глас божи“. Българските граждани бяха масово и са против всякакво участие във всякакви войни, а ПП ПП са доста войнствено настроени. Не винаги доходите са най-важните, а ценностите, уважаеми сърове!

ДБ доказаха също, че във всеки малък пенсиониран генерал се крие по един голям Наполеон. И забравиха че даже Наполеон имаше своето Ватерлоо. И още нещо, не всеки брадат мъж е Христо Ботев.

Пиша обаче добри червени точки на непукизма на Кирил Петков, на фината обиграност на Асен Василев и на стоицизма на Лена. Не ги отписвайте!

„Възраждане“ се научи да говори на българите по-добре, отколкото го правеше Борисов, който отчаяно кима към „Козяк“.

Голяма червена точка пиша на Костадинов, понеже най-накрая той се научи да се усмихва, особено след като журналята му задават смешни въпроси, за да го калят.

Един Костадинов сам пролет не прави. Дали и в него отвътре не наднича един малък Бойко – единствен и неповторим?

Червена точка за патриотизма, включително и за началото но референдумното управление, даже партията понякога да греши.

А че „Възраждане“ е много, много далече от спечелването на изборите и еднопартийно управление, това и Костадинов го знае.

ДПС си имат жив паметник.

Само че с паметник не се управлява, а фондовете са далече, ако не си в управлението.

Колкото и да се облизват за „стабилно правителство“ с тяхно участие, което да решава задачите (на кого?), станишевци май този път няма.

БСП продължава уверено да слиза надолу, независимо че е хартиена партия, която щеше да привлече още 100 000 гласоподаватели, които (уж) не знаеха как да натискат правилно копчетата на машините.

Врагове много. Външни – вече е Радев, а не Бойко. Вътрешни – вече е Витанов (конгресно изключен), а не Добрев (съдебно включен).

Нинова продължава да се грижи за бедните, като обещава от вчера че „няма да подкрепим бюджет, който увеличава данъци“, успокоявайки свръхбогаташите. Соцкапитализъм???

БСП все повече наподобява СДС от времената на Иван Костов, но как да не е така, след като някои от ръководството още си кътат в кутии членската карта от времената на „възхода“ на СДС…

Има такъв Слави, това са ИТН, но без Слави на скамейките.

Възкръснаха преди Великден.

Интересно бъдеще – ход напред, или завинаги назад?

Зад борда останаха и Стефан Янев, и „Левицата!“.

Янев не можа да усети пулса на народа и затова не беше убедителен, а „консенсусно“ неубедителен. Консенсус с пачките, кюлчетата и Росенец?!

„Левицата!“ подскочи нагоре за краткото време преди изборите, но отпред все още не се забелязва Лъвицата. Имам предвид или нов Лъв, или нова Лъвица. Има познати и убедителни физиономии (2хРумен Петков, Георги Първанов, Татяна Дончева и т.н.), които имат свои фенове; но още не е разпознаваем онзи „човешки“ фактор, който ще дърпа напред (идейно и морално) 5 млн. потенциално леви граждани, „унижените и оскърбените“ от скапващия български Преход.

Я да не мятаме обвинения само към българските „професионални“ политици. ЕС все още е повече ЙЕС. Затъва и остарява успешно, „неусетно дори“.

И като членове (последни или не), все пак да попитаме: „Кога се очертава краят на проблемите?“.

Та това ли била прехвалената „демокрация“?

Боян Дуранкев

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/nachaloto-na-kraya-na-49-toto-ns-malko-parlamentaren-shum-posle-pak-na-izbori/54589

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев