АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН КЪМ АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК В МОСКВА: ПОЛИТИКАТА ВИ НА ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ ДОВЕДЕ ДО КРИЗАТА В УКРАЙНА

Президентът на РФ Владимир Путин
05.04.2023 / 20:21

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ с тяхната политика на подкрепа на цветните революции за провокирането на настоящата криза в Украйна. На церемония по връчване на акредитивните писма на чуждестранните дипломати в Кремъл, Путин се обърна към посланика на САЩ Лин Трейси:

"Уважаема госпожо посланик, не искам да нарушавам благоприличната атмосфера на представянето на акредитивните писма и знам, че може да не сте съгласна с моето мнение, но днес не мога да не кажа, че използването от страна на Съединените американски щати, във външната им политика, на такива инструменти като подкрепата за т.нар. цветни революции, подкрепата в това отношение за държавния преврат в Киев през 2014 г. в крайна сметка доведе до настоящата украинска криза и даде допълнителен негативен принос за влошаването на руско-американските отношения", заяви президентът.

Отношенията между Русия и Съединените щати са в дълбока криза, продължи руският президент:

"Отношенията между Русия и Съединените щати, от които пряко зависят глобалната сигурност и стабилност, за съжаление се намират в дълбока криза", каза той.

Според него в основата на тази криза стоят коренно различни подходи към формирането на съвременния световен ред:

"Винаги сме се застъпвали за изграждане на руско-американските отношения изключително върху принципите на равнопоставеност, зачитане на суверенитета и интересите на другата страна, ненамеса във вътрешните работи. Ще продължим да се ръководим от това", заяви Путин.

Отношенията между Русия и ЕС напоследък силно са се влошили, но Москва разчита на постепенното им възстановяване, каза Владимир Путин пък на европейските посланици.

"Ръководителят на мисията на Европейския съюз тук вероятно споделя мнението, че отношенията между това обединение и Русия са се влошили сериозно през последните години. За наше огромно съжаление", добави държавният глава.

Москва вижда причината за това във факта, че ЕС е оставил настрана своята "основна функция за развитие на икономическото сътрудничество и интеграция на европейския континент" и е "започнал геополитическа конфронтация с Русия". "Точно той инициира конфронтацията с нашата страна", заяви Путин.

Според него Русия очаква постепенно подобряване на отношенията си с ЕС. "Бих искал да изразя надеждата, че всички действия, които вредят на нашите отношения, все пак ще останат в миналото и ние ще направим всичко, за да ги изградим по правилния начин - както за Русия, така и за икономиките на страните членки на тази организация. Наистина се надяваме, че логиката на взаимното сътрудничество ще надделее с течение на времето", заключи Путин.

По време на официалната част Путин заяви, че Русия е готова за диалог с всички страни и няма намерение да се изолира.

"Русия е отворена за конструктивно партньорство с всички държави без изключение. Ние не възнамеряваме да се изолираме от никого, нямаме предварителни или още повече враждебни намерения към никого и очакваме нашите партньори да се придържат към принципите на равнопоставеност и взаимно зачитане на интересите в отношенията си с нас", подчерта президентът, като припомни, че именно такъв подход е заложен в новата Концепция за външна политика.

Външната политика на страната ще бъде продиктувана от приоритетите на вътрешното развитие и осъзнаването на отговорността за поддържане на стабилността и сигурността, продължи Путин.

Той отбеляза, че Русия ще продължи да действа като един от суверенните и авторитетни центрове на световната политика.

В изказването си руският лидер направи кратка оценка на двустранните отношения с всяка от 17-те държави, чиито посланици присъстваха на церемонията.

Говорейки за сътрудничеството с Дания, руският лидер припомни, че двете страни са исторически близки, но днес "Балтийско море не е спокойно". Президентът изрази надежда, че ще се появи международна комисия, която да разследва терористичните атаки срещу газопровода "Северен поток".

Източници: ТАСС, РИА Новости, Известия

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев