АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН ОДОБРИ НОВА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА РУСИЯ: ВЪЗНАМЕРЯВАМЕ ДА ПРЕМАХНЕМ ГОСПОДСТВОТО НА САЩ

Президентът на РФ Владимир Путин
31.03.2023 / 19:46

Русия е самобитна държава-цивилизация, крепост на Руския свят и един от суверенните центрове на световното развитие, се посочва в новата Концепция за външна политика на Руската федерация, одобрена в петък от президента Владимир Путин.

Москва смята сегашния курс на САЩ за основен източник на рискове не само за себе си, но и за целия свят и възнамерява да премахне „рудиментите на господство“ на Вашингтон (Бел. авт. Рудимент –в биологията под рудимент или рудиментарен орган се разбира орган, който в хода на своето развитие е загубил напълно или частично своите функции). В документа се подчертава, че Русия ще изгражда отношения с други държави в зависимост от тяхната политика спрямо нея и е готова да използва въоръжените си сили както за отблъскване, така и за предотвратяване на агресия срещу нея или нейните съюзници.

За ролята на Русия в света

- Русия е самобитна държава-цивилизация, огромна евразийска и евро-тихоокеанска сила, крепост на руския свят. Тя играе уникална роля в поддържането на глобалния баланс на силите и осигуряването на мирното развитие на човечеството.

- Отношението на Руската федерация към другите държави ще се определя от характера на тяхната политика - конструктивна, неутрална или неприятелска.

Обезпечаване на сигурността

- Русия може да използва своята армия, за да защитава или предотвратява нападение срещу себе си или своите съюзници.

- Москва се стреми да гарантира сигурност еднакво за всички държави, но само въз основа на принципа на реципрочност.

За международните отношения

- Русия се стреми към система на международни отношения, която ще защити идентичността и равните условия за развитие на всички държави и ще разширява участието на развиващите се страни в световната икономика.

- Москва подкрепя международните усилия за защита на универсалните и традиционните духовни и морални ценности.

- Развитието на международното право трябва да отчита реалностите на един многополюсен свят.

- Русия смята противодействието на русофобията, защитата на руския език, култура, спорт, Руската православна църква и борбата за историческата истина за приоритет на своята хуманитарна политика.

За отношенията със Запада

- Русия не се счита за враг Запада и не се изолира от него - тя разчита на това, че западните страни осъзнаят безсмислието на конфликта с Москва и приемат многополярността.

- В същото време приоритет за Русия ще бъде премахването на "рудиментите на господство" на САЩ и други неприятелски държави в световните дела, намаляването на способността им да злоупотребяват с положението си в икономиката и създаването на условия за изоставяне на неоколониални и хегемонистични амбиции на всяка държава.

- Москва смята курса на Вашингтон за основен източник на рискове за собствената и международната сигурност, за мира и справедливото развитие на човечеството като цяло.

- Отказът от антируската политика и получаването на независимост от САЩ би имало положително въздействие върху сигурността и благосъстоянието на Европа.

За отношенията с целия свят

- Евразия трябва да се превърне в пространство на мир, стабилност, доверие и просперитет - това е водещият проект на Русия през 21 век.

- Основната цел в „близката чужбина“ е превръщането на региона в зона на мир, добросъседство и просперитет.

- Русия смята за особено важно задълбочаването на връзките с приятелски глобални центрове на сила - Индия и Китай. Русия също така ще допринесе за установяването на Африка като влиятелен център на световното развитие и ще засили сътрудничеството с Латинска Америка.

- Руската федерация ще засили всестранното, взаимноизгодно сътрудничество с приятелската ислямска цивилизация.

-Русия е против политиката на разделителни линии в Азиатско-тихоокеанския регион.

Превод за "Гласове": Владислав Наков

https://glasove.com/novini/putin-odobri-nova-kontseptsiya-za-vanshna-politika-na-rusiya-vaznameryavame-da-premahnem-gospodstvoto-na-sasht

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев