АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БАЙДЪН: ТРАНССЕКСУАЛНИТЕ АМЕРИКАНЦИ ФОРМИРАТ ДУШАТА НА НАШАТА НАЦИЯ

Байдън: Транссексуалните американци формират душата на нашата нация
31.03.2023 / 12:26

Денят на транссексуалните празнува радостта, силата и абсолютната смелост на едни от най-смелите хора, които познавам - хора, които твърде често е трябвало да излагат на риск работата, връзките и живота си, само за да бъдат истинската си същност. Днес ние показваме на милиони транссексуални и небинарни американци, че ги виждаме, че те принадлежат и че към тях трябва да се отнасяме с достойнство и уважение. Тяхната смелост е дала сила на безброй други хора, но никой не трябва да бъде смел, само за да бъде себе си. Всеки американец заслужава тази свобода.

Трансджендър американците формират душата на нашата нация - гордо служат в армията, лекуват смъртоносни болести, заемат изборни длъжности, управляват процъфтяващи бизнеси, борят се за справедливост, създават семейства и много други. Като деца те заслужават това, което заслужава всяко дете: възможност да учат в безопасни и подкрепящи училища, да развиват значими приятелства и да живеят открито и честно. Като възрастни те заслужават същите права, на които се радва всеки американец, включително равен достъп до здравеопазване, жилища и работни места, както и възможност да остареят спокойно като възрастни граждани. Но днес твърде много транссексуални американци все още са лишени от тези права и свободи. Вълна от дискриминационни щатски закони е насочена срещу транссексуалните младежи, ужасява семействата и наранява деца, които не вредят на никого. Епидемията от насилие срещу транссексуални жени и момичета, по-специално цветнокожи жени и момичета, отнема животи твърде скоро. Миналогодишната стрелба в клуб Q в Колорадо беше още един болезнен пример за този вид насилие - петно върху съвестта на нашата нация.

Моята администрация се бори за прекратяване на тези несправедливости от първия ден, като работи за това транссексуалните хора и цялата ЛГБТИ+ общност да живеят открито и безопасно. В първия си ден като президент издадох изпълнителна заповед, с която наредих на федералното правителство да изкорени дискриминацията срещу ЛГБТИ+ хората и техните семейства. Назначихме рекорден брой открити ЛГБТИ+ лидери и с гордост отмених забраната открити транссексуални хора да служат в армията. Работим и за това обществените места и пътуванията да станат по-достъпни, включително с по-приобщаващи полови маркери в паспортите на Съединените щати. Подобряваме достъпа до обществени услуги и права като социалното осигуряване. Противодействаме на дискриминацията в областта на жилищното настаняване и образованието. А през декември миналата година подписах Закона за зачитане на брака, който гарантира, че всеки американец може да сключи брак с човека, когото обича, и този брак да бъде приет.

Междувременно работим и за облекчаване на огромното напрежение, което дискриминацията, тормозът и преследването могат да причинят на транссексуалните деца - повече от половината от тях сериозно са обмисляли самоубийство през последната година. Министерството на образованието например помага да се гарантира, че транссексуалните ученици имат равни възможности да учат и да се развиват в училище, а Министерството на правосъдието се противопоставя на крайни закони, които се опитват да забранят основаните на доказателства здравни грижи за потвърждаване на пола.

Има още много работа за вършене. Продължавам да призовавам Конгреса най-накрая да приеме Закона за равенството и да разшири отдавна необходимата защита на гражданските права на всички ЛГБТИК+ американци, за да им осигури безопасен и достоен живот. Заедно трябва също така да продължим да оспорваме стотиците омразни щатски закони, които бяха въведени в цялата страна, като се уверим, че всяко дете знае, че е създадено по образ и подобие на Бога, че е обичано и че ние се застъпваме за него.

Америка е основана на идеята, че всички хора са създадени равни и заслужават да бъдат третирани еднакво през целия си живот. Никога не сме я спазвали напълно, но и никога не сме се отклонявали от нея. Днес, когато празнуваме транссексуалните хора, празнуваме и основното право на всеки американец да бъде себе си, което ни доближава до пълното осъществяване на обещанието на Америка.

А сега, ПРЕДВАРИТЕЛНО, аз, Джоузеф Р. Бидън младши, президент на Съединените американски щати, по силата на властта, предоставена ми от Конституцията и законите на Съединените щати, обявявам 31 март 2023 г. за Ден на видимостта на транссексуалните. Призовавам всички американци да се присъединят към нас, за да издигнем живота и гласовете на транссексуалните хора в цялата ни нация, и да работим за премахване на насилието и дискриминацията срещу всички транссексуални, несъответстващи на пола и небинарни хора.

В ДОКАЗАТЕЛСТВО НА КОЕТО, положих ръката си на тридесетия ден от месец март, в годината на нашия Господ две хиляди двадесет и трета и на независимостта на Съединените американски щати двеста четиридесет и седма.

Източник: whitehouse.gov

Превод: "Гласове"

https://glasove.com/intervyuta/baydan-transseksualnite-amerikantsi-formirat-dushata-na-nashata-natsiya

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев