АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СРЕЩА НА НЗОК И ФАРМАЦЕВТИТЕ РЕШАВА ЗА ЛЕКАРСТВАТА НА ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ

НЗОК
31.03.2023 / 08:59

Ще бъде ли удължен срокът на договора, по който аптеките отпускат лекарства със заплащане от Здравната каса за стотици хиляди пациенти с хронични заболявания, или от 1 април хората ще купуват нужните им медикаменти за своя сметка – това ще стане ясно по време на предстоящата днес среща между ръководствата на Касата и Българския фармацевтичен съюз. Тя беше инициирана от осигурителния фонд след няколко дни на буксуващи преговори по новия договор за работа на аптеките с рецепти по Здравна каса.

В понеделник от Фармацевтичния съюз обявиха, че не приемат от 1 април да отпадне възможността аптеките да отпускат по-малки количества и по-малък брой лекарства от предписаните в рецепта по Здравна каса, както предложила изпълняващата длъжността управител на фонда д-р Йорданка Пенкова. Това стопира преговорите по новия договор, който трябваше да влезе в сила от 1 април.

Председателят на съсловната организация Димитър Маринов: "Ние се бяхме разбрали. Имаше договорка, просто трябваше да подпишем. И тогава изведнъж някой влезе и обърна преговорите с главата надолу."

Последва размяна на писма между двете страни – от Здравната каса предложиха удължаване на действащия договор до края на май, за да бъдат проведени нови преговори по спорните въпроси. От Фармацевтичния съюз не се съгласиха и поискаха срокът да е до края на април, а от 1 май да заработят новите условия с постигнатите договорки.

Вчера Димитър Маринов потвърди, че ще настояват за тях. Например за контролните механизми.

"Лекарят да не може да издаде грешно предписание. Това е в полза и на лекаря, и на пациента. Фармацевтът да не може да отпуска лекарства по сгрешено предписание."

В четвъртък вечерта от Здравната каса поканиха съсловието на среща и отново предложиха удължаване на договора с два месеца, като изразиха готовност за продължаване на преговорите още от 3 април.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев