АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНАТОЛИЙ АНТОНОВ: АМЕРИКАНСКИТЕ ДРОНОВЕ СЪБИРАТ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ ДАННИ, КОИТО ПРЕДОСТАВЯТ НА КИЕВ

Анатолий Антонов
15.03.2023 / 09:13

Американските дронове събират разузнавателни данни, които впоследствие се използват от Киев за нанасяне на удари по руските сили и територията на Руската федерация. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

Неприемливата дейност на американската армия в непосредствена близост до нашите граници е причина за безпокойство. Ние сме добре запознати с целта, за която се използват такива безпилотни разузнавателни и ударни превозни средства, каза дипломатът по отношение на сваления американския дрон MQ-9 в Черно море.

По думите му американски безпилотни летателни апарати извършват такива прелитания ежедневно. Какво правят те на хиляди километри от Съединените щати? Отговорът е очевиден: те събират разузнавателна информация, която впоследствие се използва от режима в Киев за удари по нашите въоръжени сили и територия, поясно Антонов.

Нека си зададем един риторичен въпрос: ако например руски ударен дрон се появи близо до Ню Йорк или Сан Франциско, каква ще бъде реакцията на ВВС и ВМС на САЩ? Сигурен съм, че действията на американските военни ще бъдат безкомпромисна по своята същност, недопускаща пробив в нейното въздушно или морско пространство, подчерта посланикът. Предполагаме, че Съединените щати ще се въздържат от по-нататъшни спекулации в медийното пространство и ще спрат да летят близо до руските граници, допълни той.

Русия възприема всякакви действия с използване на американски оръжия и техника като открито враждебни. Вашингтон вече достави на Киев оръжия на стойност 33 милиарда долара. Само помислете за тази цифра. Абсолютно очевидно е, че САЩ водят ситуацията към умишлена ескалация, изпълнена с пряк въоръжен конфликт, посочи той.

Вярваме, че е важно линиите за комуникация да останат отворени. Русия не търси конфронтация и се обявява за прагматично сътрудничество в интерес на народите на нашите страни, каза още Антонов.

Според руското министерство на отбраната средствата за управление на руските въздушно-космически сили са регистрирали полет на американски дрон MQ-9 в района на полуостров Крим. От ведомството уточниха че, полетът е извършен с изключени транспондери в нарушение на границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен за провеждане на специална военна операция, предоставени на всички потребители на международното въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните стандарти.

От руското МО добавиха, че дронът в резултат на рязко маневриране е влязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. Руските изтребители не са използвали бордово оръжие, не са влизали в контакт с безпилотен летателен апарат и са се завърнали благополучно на летището за базиране, уточняват от военното ведомство.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат, оборудван с турбовитлов двигател, който му позволява да развива скорост над 400 км/ч. Максималната продължителност на полета му е 24 часа. Способен е да носи ракети въздух-земя и въздух-въздух, както и бомби с лазерно насочване.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев