АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТИЕРИ БРЕТОН ОТИВА ВЪВ ВОЕННИЯ ЗАВОД В СОПОТ, ЩЕ НАСТОЯВА ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДОСТАВКИТЕ НА УКРАЙНА

 Тиери Бретон
15.03.2023 / 09:02

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон ще посети военния завод в Сопот. Там той ще се срещне и представители на българската отбранителна индустрия, съобщи БНР.

Еврокомисарят ще разговаря и със служебния министър на отбраната Димитър Стоянов и със заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова.

Посещението на Бретон е в рамките на инициативата на ЕС за спешна необходимост от увеличаване на производството на боеприпаси. И проучването на нуждите на отбранителната промишленост.

Във вторник Съветът на ЕС увеличи средствата по Европейския механизъм за подкрепа на мира до близо 8 милиарда евро до 2027. Това е механизмът, по който и Украйна получи от началото на войната седем пъти помощ.

Миналата седмица военните министри обсъдиха на неформална среща проекта за боеприпаси на Европейската агенция по отбрана. „Всяко украинско искане се оценява внимателно от българска страна.“, отбеляза тогава служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Българската позиция е, че страната ни е изпълнила решението на последния редовен парламент за доставката на въоръжение за Украйна. Но точно какво така и не стана публично.

Военното предприятие в Сопот например произвежда ракети, гранати и боеприпаси с различни калибри. Включително и по НАТО-вския 155 милиметров стандарт. За това че сме изнасяли за Украйна и това, през лятото на миналата година заговори и бившият директор на военното предприятие „Кинтекс" Александър Михайлов. България произвежда 155-милиметрови изстрели за самоходна гаубица „Акация" и ги е изнасяла и за Украйна, каза той. Но в отговор на полученото от Брюксел в края на февруари писмо за още боеприпаси министерството на отбраната уточни, че страната ни няма 155 милиметрови муниции.

От заседанията на комисията по отбрана в 48-мия парламент става ясно, че въпросът за производството им е бил обсъждан дори и през 2021-ва година с представители на военнопромишления комплекс. В същото време България също иска да придобие гаубици с НАТО-вския калибър.

В края на миналата година МО обяви, че подготвя и искане за предоставяне на информация. Проектът е на стойност между 100 и 500 милиона лева. И беше част обявените приоритетни до 2026-та година. 48-мото събрание обаче отхвърли плана и поиска за три месеца служебният кабинет да пише нов.

От военното ведомство отчитат и че дори и да има държави- производителки, придобиването на 155 милиметровите гаубици може да стане в рамките на три години.

Българският военно-промишлен комплекс пък твърде дълго е зависел от пазарите от бившия СССР и затова не е имал стимул да пренасочи развитието си към производство на НАТО-вско въоръжение, отбелязват военни експерти.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев