АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИМЕОН СЛАВЧЕВ, ЛИДЕР НА МИР: БЪЛГАРИЯ ИМА ИСТОРИЧЕСКА ЗАДАЧА ДА БЪДЕ ПОСРЕДНИК МЕЖДУ МОСКВА И КИЕВ

Симеон Славчев
14.03.2023 / 15:45

- Г-н Славчев, на 12 март се проведе национален поход за мир. Звучи добре, защото всеки разумен човек подкрепя мира, а не войната. Но тя е факт. Как би могла да бъде спряна?

- Това, което партия МИР изповядва, е, че мирът е висша ценност и тя трябва постоянно да се защитава.

България има историческа задача, бих казал – и роля, да бъде мястото, където да се проведат мирни преговори и срещи между двете братски за нас страни – Украйна и Русия.

Крайно време е да спрем да слушаме какво ни казват от Брюксел, а ние самите да изискваме от ЕС на територията на България да се проведат тези мирни разговори. Българските граждани си спомнят, че такива разговори се проведоха в Истанбул. България е член на ЕС и на НАТО и е резонно тук да се проведат преговорите.

С доставянето на оръжие за която и да е страна в конфликта мир не може да бъде постигнат. Това може да стане само и единствено със здрав разум, диалог, дипломация и мирни преговори.

По време на Националния поход за мир предложих да се направи народна мрежа от граждански и неправителствени организации, общественици, партии. Тази народна мрежа да направи единен блок, който да се яви на следващите избори, независимо кога ще бъдат те. Защото така наречените „партии на войната“, хората, които искат война или съучастие на България във война са малцинство. Всички останали, които искаме мир, сме мнозинство, което все още не може да бъде изразено в Народното събрание. Това е принципната позиция, която застъпва партия МИР.

- България, твърдите, може да бъде посредник между двете воюващи страни?

- Категорично - да. Нещо повече - задължително е да бъдем посредник, защото тази роля като член на ЕС и НАТО ни отива. Свързани сме също така и с Русия, и с Украйна - културно, духовно, исторически, географски.

Трябва да има български държавници, които да изискат да влезем в тази роля.

- Как да се преговаря обаче, след като двете страни не са готови за преговори, не ги искат към настоящия момент?

- Това е постижимо, ако се спрат доставките на оръжие. България трябва да изисква това от Европейския съюз. Няма нито едно доказателство, че доставянето на оръжие проправя път към мира. Напротив – това е път към още жертви, към ново наливане на масло в огъня.

Когато и двете страни бъдат призовани да седнат на масата за преговори, не вярвам някой от двамата президента да откаже това.

- Кои други европейски страни биха били Ваши съюзници в това настояване? На кого разчитате?

- Европейските граждани са наши съюзници. В по-голямата част от европейските страни мнозинството от гражданите искат мир. Но, забележете, парадоксът, който е видим и там – управляващите на съответните европейски държави са за война, за доставянето на оръжие. Крайно време е европейците да се обединят и да покажат на своите управляващи, че Европа иска мир. Една от основните цели и ценности на ЕС така, както е създаден, е именно мирът.

- Експерти твърдят, че с началото на войната Русия загуби аргументите, които имаше в споровете с Киев. Съгласен ли сте с тази теза?

- Войната трябва да се разглежда през призмата на събитията от 2014 година. Тогава бяха подписани така наречените Мински споразумения, които не бяха изпълнени от страна на Украйна. Руската федерация многократно призоваваше за тяхното изпълнение. Нещо повече – не само че не се изпълниха, но на територията на Украйна започна да се складира оръжие, да се подготвят военни действия и, може би, започна да се складира биологично и ядрено оръжие, което доведе до ескалация на напрежението. Неслучайно ръководството на Руската федерация каза, че няма да допусне всичко това да се случва в задния й двор.

Тук основният проблем отново е на Европейския съюз и на Европа. Ако войната продължи по този начин, ЕС няма да остане във вида, в който е днес. Най-потърпевши са ЕС и европейските граждани, в това число – и българските. По-голямата част от ресурсите се намират на територията на Русия и ЕС е заинтересован да има добри партньорски, икономически, културни отношения с Руската федерация. Третата страна – САЩ, няма този интерес.

- Но не използва ли Русия тези ресурси и специално енергийните източници за прокарване на своето влияние?

- Не мога да твърдя подобно нещо. Единственото, което от партия МИР искаме, настояваме и президентът Радев да го изисква, е България да изиграе ключовата историческа роля, която очертах. Нагнетяването на напрежение е пагубно за целия свят.

Много е важно всички държавници и политици да кажат „стоп“ на оръжията и „стоп“ на войната.

- Паметникът на Съветската армия в София за пореден път стана „ябълка на раздора“. Защо според Вас той не бива да бъде местен? Какви са аргументите Ви?

- Паметник идва от памет. Паметникът на Съветската армия е на първо място български паметник. То е дело на български скулптори и припомня борбата срещу фашизма. Този фашизъм, който и днес започва да се възражда, за съжаление – и на територията на Украйна, и в европейски държави, а, виждаме, че това става и в България.

Паметникът на Съветската армия е историческа даденост на България и не бива въпросът за неговата съдба в определени периоди, най-вече преди избори, да бъде повдиган като основна политическа тема. Може би политическите партии, които го правят, нямат идеи, нямат идеология, нямат предложения как да се решат проблемите на българските граждани. Нещо повече – когато общински съветници повдигат темата с Паметника на Съветската армия и решават да бъде преместен, не съм видял същите тези съветници да решат някои от реалните проблеми на София.

Налага се да го кажем - София е една от най-мръсните столици в света, дупките по улиците стават все по-големи, проблемите с местата в детските градини са остри и много други.

Вместо общинските съветници да се занимават с тях, те вкарват в дневния ред въпрос, който още повече разделя нацията.

- Случайно?

- Категорично - не. Имах възможност като общински съветник в предходния мандат да предложа не събарянето или преместването на паметници, а изграждането на паметници. Например – на хан Аспарух. Не е нормално в столицата на България да няма паметник на създателя на българската държава. Предложих да се изгради паметник на цар Борис Първи Покръстител, на Свети Иван Рилски - небесният покровител на българския народ. Не чух от същите тези съветници, които са в общинския съвет няколко мандата поред, да дадат своята подкрепа.

Тези паметници, според мен, биха обединили обществото. Трябва да търсим допирните точки, а не разделителните линии. Винаги съм призовавал и работил за това.

- Повече аргументи ли има в казуса с паметника, или повече емоции?

- Много повече емоции, за съжаление. Видяхте какво се случи. Един човек, който взе чук и разби плочата на Паметника на Съветската армия, беше героизиран в публичното пространство. В годините на прехода ценностната система на българина тотално е съборена. Подобни деяния трябва да бъдат криминализирани, а не героизирани. Видя се, че човекът не е съвсем с ума си. По този начин всеки, които има някакви психически проблеми, бива поощрен да хване чук и да чупи нещо по улиците. Това категорично е нарушаване на етичните и моралните норми на българското общество, срещу което ние от партия МИР категорично се противопоставяме.

- Съобщихте, че сте получили смъртни заплахи заради сваленото от сградата на столична община украинско знаме от ваш съветник. Кой ви заплаши, какво ви каза?

- Атанас Стефанов, който свали украинското знаме, е от гражданската квота на партия МИР. На тези избори се явяваме самостоятелно като политическа формация, но в огромна мрежа с граждански и неправителствени организации.

Партия МИР има принципна позиция и по този въпрос – на нито една българска институция не може да се вее чуждо знаме. Може да се поставя само българското знаме.

Слагането на чуждо знаме е сериозна провокация към българското общество, без значение на чия държава е то.

Ако искаме да изразим солидарност, това можеше да стане през политическа декларация на Столичния общински съвет. Не е необходимо да се слага чуждо знаме. След земетресенията в Турция трябва ли да сложим на българските институции и турското знаме в знак на солидарност? Изразните средства на солидарност трябва да бъдат интелигентни, а не да разделят българското общество.

Това, което колегата Стефанов направи, беше знак на протест, защото мястото на украинското знаме не е на сградата на Столичната община.

- Страстите около монумента отклониха ли вниманието от сериозни теми, каквато е например корупцията?

- Да, определено, и не само от тази тема, но и от реалните проблеми на българските граждани.

Това, което и Вие споменахте - получих смъртни заплахи, моят телефон прегря от обаждания и лични съобщения, това е абсолютно недопустимо за една правова и демократична държава, каквато имаме претенциите да сме. Неслучайно призовах институциите да свършат своята работа и да намерят и да накажат тези, които заплашват със смърт и с бой. Това е тест дали ще го направят. Това е и тест и затова и дали българското общество има непримиримост към подобен тип престъпни деяния.

А реалните проблеми на българските граждани са много. Според последните данни на НСИ цели 75% от тях едва покриват ежедневните си нужди. Това бих го определил с една дума – геноцид над българския народ.

България е богата държава - на природни дадености, на плодородна земя, най-плодородната в Европа. Затова партия МИР предлага изготвянето на Национална програма за устойчиво развитие на България, която включва всички секторни политики в период за 20-25 години. Защото какво се получава? Идват на власт партии и правителства, които казват, че всичко започва и свършва с тях. Време е да излезем от тази спирала.

Имаме достатъчно дадености, богата държава сме, включително на ресурси, и е крайно време да ги оползотворим, а не да ги пилеем.

България е на уникално географско място, което трябва да използваме – и за транспорт, и за логистика, можем да станем газов и транспортен хъб на Европа.

- Правителството обмисля таван на надценката на стоките? Одобрявате ли този ход, ако бъде предприет?

- Категорично - да. Това е една добра практика, която правителството на Франция предприе. Неслучайно се обърнахме към служебното правителство да започне преговори с всички хипермаркети. Сега нямаме механизъм, по който те биха могли да бъдат задължени да замразят цените. Но в преговори с хипермаркетите може да се постигне това, което Франция направи. От една страна това ще доведе до спиране на обедняването на българския народ, а от друга – ще свали инфлацията.

Партия МИР предлага още един механизъм за спиране на спекулата и това е да се приеме закон за спекулата. При доказана спекула от страна на производители или търговци тяхната печалба незабавно да бъде отнемана в полза на държавата.

И тъй като инфлацията е следствие от покачването на цените на горивата и на електроенергията, партия МИР предлага България да вземе решение за стратегическото развитие на ядрената енергетика. Категорично заставаме зад идеята България да развива 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и да бъде изграден АЕЦ „Белене“. Всичко това ще доведе до устойчивото понижаване на цените на електроенергията, а от там ще намали и инфлацията.

- „Абсолютно недопустимо е в изборния процес да участват хора и партии, които проповядват фашизъм и използват езика на омразата и разделят целенасочено българското общество.“ Това написахте в социалната мрежа след предаването „Панорама“, който, направо да го кажем, скандализира аудиторията. Какво според Вас трябва да се направи, така че предизборната кампания да не отблъсква, отвращава избирателите?

- Целенасочено избирателите биват отблъсквани от изборния процес. Действията, на които станахме свидетели в предаването „Панорама“, са само един пример за това. Целта е българският гражданин да се отврати и да не гласува. При ниска избирателна активност партиите на статуквото взимат повече проценти.

Партия МИР се бори да повиши избирателната активност, като мотивира тези над 60 на сто от българските граждани, които традиционно не гласуват. Искаме те да видят, че има политическа партия, която предлага експертни и устойчиви решения. Че в политиката има морал, а гражданското общество работи - нещо, което партия МИР чрез изградената партньорска мрежа от граждански и неправителствени по време на тази и на предходната кампания доказа.

Това, което се случи в предаването „Панорама“, и това, което се случва по време на избори, е недопустимо. Хора, осъждани за хулиганство, за ксенофобия, за насаждане на омраза, биват допускани до участие в изборния процес.

Задължително трябва да се промени Изборният кодекс и хора, които са осъждани, да нямат право да участват в изборния процес.

Разбирам и съм солидарен с колегите от БНТ. По закон те нямат в момента право да откажат участие на осъждани хора и такива, които насаждат омраза в национален ефир. Или както беше по време на предаването, когато имаше лични нападки, когато имаше дори заплаха за убийство на хора с друга идеология и различно мнение. За съжаление в момента няма механизъм, по който журналистите от БНТ да предотвратят това или да изгонят тези, които всяват омраза и разделение в българското общество. Именно за това партия МИР предлага да се промени закона и такива хора да не могат да участват в изборния процес.

Българското общество трябва да престане да се обижда и да се мрази за чужди грешки. Крайно време е да се обединим около национални каузи, да намерим общите допирни точки помежду си. Само така българското общество ще може да реши проблемите си.

- Усещате ли умора в избирателите?

- Да, и не от самия изборен процес. А от това, че им се предлага повече от старото. Българските граждани искат да видят нови политики, някой, който има възможността да им решава проблемите, и, естествено, нови лица, които да го направят.

Повечето партии предлагат повече от старото, за съжаление. Това отвращава българските граждани и ги отблъсква от активното участие в обществено-политическия живот в страната.

- Предлагате изработването на Национална програма за възстановяване и устойчиво развитие на България. Кои са трите най-важни приоритети?

- Всяко българско правителство оттук нататък трябва да поставя на първо място условия за работеща и ефективна икономика. Без такава не може да се прави каквато и да било друга политика – нито ефективно здравеопазване, нито образование, нито национална сигурност. Нищо. През икономиката идват средствата за правене на политики и решаване на проблемите.

На второ място поставяме справяне с демографската криза. Не е тайна, че след 30-40 години българският народ ще изчезне. България като територия ще я има, но няма да има български народ. Имаме висока емиграция, смъртност и ниска раждаемост.

Партия МИР имаме програма, която може да започне бързо да действа и още в първите дни на следващото НС ще внесем законопроект, който може да изведе страната от демографската криза.

На следващо място поставяме туризма, защото България може да бъде целогодишна туристическа дестинация. Има условия не само за зимен и за летен туризъм, но и културен, исторически духовен, поклоннически туризъм. Защо Гърция умее да печели от това, а ние все още не успяваме.

- Демографската криза е много сериозен проблем. Ако България е привлекателно място за живот, няма ли тази криза да се реши без да се налагат мерки, концепции, програми?

- Напълно съм съгласен. България може да стане привлекателно място и да върне икономическите емигранти, както и да задържи младите и образованите, подготвените кадри в родината. Но затова трябват условия и държавата е длъжна да ги създаде.

Затова през Националната програма за устойчиво развитие партия МИР предлага да се подготвят мерките, политиките.

И нещо важно – тази програма да бъде приета с обществен и политически консенсус и нито едно правителство да няма право да се отклонява от нея. Това е визионерска програма – как искаме и къде искаме да видим България в следващите две-три десетилетия.

- Съдебната реформа е болен въпрос. Какво предлагате в тази посока?

- Жалко е, че партиите, които от сутрин до вечер говорят за съдебна реформа в последното Народно събрание я провалиха, както и проектозакона, предложен от служебния министър Крум Зарков. Според нас проектът е ефективен и работещ. Едно от първите неща, които трябва да направи новото Народно събрание, е да го подкрепи и той да влезе в действие.

Ролята на главния прокурор е водеща и е изключително важно да бъде променена Конституцията, като вместо седем години мандатът му да бъде пет години. По този начин ще има ротация на главните прокурори и незаменими няма да има.

 

Симеон Славчев е роден на 14 юни 1978 г. и е инженер-магистър по „Индустриален мениджмънт“. Завършил е „Академия за социална политика“ на Института за социална интеграция и има придобита допълнителна професионална квалификация по „Управленски умения“. Специализирал е „Политически мениджмънт“ в Българското училище за политика към Нов български университет.

Има над 16 години управленски опит, като мениджър и ръководител на проекти. В мандат 2015-2019 г. е един от най-активните общински съветници в София и се преборва за премахването на незаконния автобусен паркинг пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Учредител и председател на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) и водач на листите за народни представители в 23-ти многомандатен избирателен район София и в област Бургас.

https://epicenter.bg/article/Simeon-Slavchev--lider-na-MIR--Balgariya-ima-istoricheska-zadacha-da-bade-posrednik-mezhdu-Moskva-i-Kiev/310915/11/0

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев