АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА ВЪВ ФРАНЦИЯ

Подновена е стачката в транспорта във Франция, младежта протестира на улицата
09.03.2023 / 20:22

Протестите срещу пенсионната реформа във Франция доведоха днес до 13-процентно намаление на производството на електричество в страната. В 7 процента от френските бензиностанции липсваше поне един вид гориво.

Подновена беше стачката в транспорта, а младежта протестира на улицата.

Два дни след поредната общонационална стачка жп трафикът във Франция все още е объркан, а във въздушния транспорт проблемите ще продължат до събота. Сутринта противници на пенсионната реформа са прекъснали тока на националния стадион "Стад дьо Франс" и на строежа на Олимпийското градче край Париж. В Марсилия протестиращи са спрели движението на гара "Сен Шарл".

Следобед стотици младежи излязоха на протест в центъра на Париж, докато в десетки университети продължават блокадите срещу реформата.

В открито писмо до президента Макрон протестният комитет на профсъюзите изтъква широката мобилизация срещу проекта и предупреждава, че липсата на отговор от страна на правителството ще доведе до взривоопасна ситуация.

Снощи Сенатът прие спорната точка 7 от текста на реформата за вдигането на възрастта на пенсиониране от 62 на 64 г., с подкрепата на десницата и центристите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев