АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОРАЖЕНИЕТО НА УКРАЙНА И НЕЙНИТЕ ПОДДРЪЖНИЦИ ОТ НАТО ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗБЕГНАТО. БАХМУТ Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ

Изглед на разрушенията в Бахмут
09.03.2023 / 13:23

Из интернет се рее идеята, че сегашният конфликт в Украйна ще остане под формата на статична война на изтощение, която ще обезкърви руската армия. Какво от това, че може да унищожи украинското общество и да изтреби по-голямата част от населението на Украйна? Поне ужасяващата руска военна машина ще остане спряна в убийствените полета на Украйна.

Който вярва в този наратив, живее в измислен свят.

Фактите са, че украинската армия е изтощена, западната верига на доставки е изцедена, а запасите на НАТО от важните оръжия и амуниции са изчерпани. Поради това войната преминава в конфликт, в който руската страна ще се радва на няколко ключови предимства.

За всички, които са с впечатлението, че войната на изтощение ще доведе до договорено споразумение: Друг път!

Москва в момента е изцяло ангажирана с този конфликт. Прозорецът за възможно споразумение е затворен. Освен ако Русия не започне скоро да търпи значителни загуби (от което тя не изглежда застрашена, ако битката за Бахмут е някаква индикация), само руското числено превъзходство над украинските сили ще им осигури постигането на така чаканата победа.

Поражението на Украйна и нейните поддръжници от НАТО можеше напълно да бъде избегнато като резултат от тази война. Усещайки слабостта на Запада, както и факта, че те крайно са се надскочили, руснаците ще използват всички средства да пречупят Украйна и да я подчинят. Началото на края изглежда се случва в този момент в Бахмут, град в крайната източна част на Украйна (най-близкият до руската граница).

Руските сили прекараха месеци, осъществявайки обкръжаване на града. В началото на февруари затрудненият президент Володимир Зеленски настоя неговата армия да се бие до горчив край в Бахмут.

Подобни героични декларации от Киев изглежда не бяха чути от никого на бойното поле, защото в момента циркулират съобщения, че украинските защитници са все по-изтощени. Освен това, властите от украинското Министерство на отбраната нееднократно казаха през последните няколко седмици, че ще изтеглят силите си от Бахмут, ако преценят, че ситуацията става нетърпима.

В началото на март руският план за обезкървяване на украинците в Бахмут изглежда работи. Така че Украйна принудително изтегля силите си от обсадения град (който според украински официални лица е сринат със земята след месеци сражения там).

Разбира се, самият Бахмут не е важен за нито една от двете страни. Това, което е важно в случая с този източноукраински градец, е че той е на пътя към река Днепър. Туптящото сърце на транспорта и търговията, Днепър е основна артерия за Украйна. Той също така е геостратегическа точка в самата Украйна. От няколко месеца между украинските и руските части се водят боеве за контрол над островите в река Днепър.

До този момент украинците не успяха да изтласкат руските сили от района. Ако боевете за Бахмут престанат, което изглежда скоро ще стане, а отслабващите украински защитници бъдат изтласкани по-назад от източната част, Западът трябва сериозно да се обезпокои за съдбата на Днепър.

Руската стратегия за изтощаване работи и нейната крайна цел е най-малкото да задържи източните руско-говорящи части от Украйна, както и Крим на юг.

Изтласкването на украинските сили от Бахмут ще позволи на Русия значително да напредне към Днепър и да отцепи региона от останалата част на Украйна. Руският контрол над Днепър също така ще попречи на украинците да изпълнят лошия съвет за атака на Крим.

Бавната и болезнена смърт на украинската държава е близо. Независимо дали ще се случи след няколко месеца или година, руснаците не бързат за никъде и ще водят тази война по същия начин, по който са водили всеки конфликт в историята си – с много човешка сила, бруталност и време.

Украинската страна на разгрома при Бахмут

В социалните мрежи моите прогнози са често порицавани, като се казва, че Бахмут никога не е бил толкова стратегически важен, колкото аз пиша, че е. Това твърдение обаче не издържа никаква проверка. Ако беше толкова маловажен, защо Украйна би хабила ограничените си ресурси и персонал за удържане на града толкова време? Казва се, че целта е била да се обезкърви Русия. Сега, когато ситуацията в Бахмут е непоносима за украинците, те местят защитниците си на нова отбранителна линия извън града, надявайки се да въвлекат руснаците в нова месомелачка.

Това ужасно много прилича на фантастичното мислене, което е доминирало в края на Третия райх в бункера на Фюрера (не, не казвам, че украинската кауза е същата като на Адолф Хитлер, успокойте се), когато германското ръководство нарежда на всичките си армии да заемат отбранителни позиции, които съществуват единствено на картите в бункера. Неколцина германски висши военни намират кураж да кажат на болния си диктатор истината, че тези части не съществуват и че ситуацията е безнадеждна.

Несъгласните с моя поглед върху ситуацията настояват, че украинците успяват да обезкървят руските сили. Смята се, че руснаците са загубили повече от 3000 военнослужещи само през последните четири дни в битките за Бахмут. Руските сили обаче все пак взеха града и стабилно напредват към централна Украйна. Междувременно Украйна загуби огромен брой военнослужещи, които все по-трудно ще може да замени. Руснаците, които бяха убити в боя, от друга страна, бяха „престъпници и мобилизирани“, които са лесно заменими за Москва.

Дори и украинците да убият повече руснаци, които са по-малко обучени от тях, цифрите са цифри, а по-високите руски цифри, в комбинация с очевидната решимост на Путин да смаже Украйна във войната, която той започна преди година, е по-силно от всичко, което прави Североатлантическата организация.

Украйна не може да се измъкне от тази бъркотия

Както писа моят колега Даниъл Дейвис от изданието за отбрана „1945“ наскоро за ситуацията в Бахмут:

„[Въоръжените сили на Украйна] отдавна разбраха, че ще бъде почти невъзможно да удържат Бахмут, и още през май 2022 г. започнаха да подготвят нови отбранителни линии в района на Словянск-Краматорск.

След загубата на Соледар през януари и предвид броя на военните, които Русия определи за завземането на Бахмут в началото на февруари, украинските лидери можеха да изтеглят частите си организирано и да ги разположат на новите позиции по линията Словянск-Краматорск още в началото или средата на февруари.“

Колкото до прословутите свещени танкове, обещани от Запада на Украйна с големи фанфари – беше отпусната само една трета от екипировката, която Украйна поиска. От това обещано въоръжение, почти нищо не е пристигнало и поне що се отнася до американците, прехваленият основен боен танк Abrams (МВТ) е малко вероятно да се материализира в следващата една година.

Предвид загубите, които понесе Украйна в боевете на изток – и вероятно ще продължи да понася, докато войната продължава – танковете няма да променят нищо за украинската защита, когато най-накрая пристигнат.

Украйна унищожи собствената си армия

Според оценката на Даниъл Дейвис, загубите, които украинската армия е понесла в празния опит да запази контрол над Бахмут, са довели до остро намаляване на отбранителния капацитет на Украйна, който е слабо вероятно да бъде възстановен в скоро време (не и без включването на западни сили).

Коментаторът на Asia Times Стивън Брайън точно оцени, че докато украинската позиция в Бахмут се срива пред лицето на руската офанзива, Киев тайно подготвя атака срещу контролирания от руснаците Крим. Дори и с пълен капацитет, украинците ще установят, че този укрепен, контролиран от руснаците регион, трудно може да бъде превзет. При сегашните обстоятелства всеки опит на Украйна за нападение на Крим би завършил с тотално бедствие за Запада.

Руснаците сега имат времето на своя страна. На Москва не ѝ се налага да преговаря. Украйна е в отстъпление и нейните сили е слабо вероятно да успеят да организират ефективна офанзива в скоро време. Ако украинците опитат да ударят Крим сега, което изглежда правят, атаката им ще се провали.

Дори и в евентуална битка за Крим да стане чудо и украинските сили да направят значително напредване, рискът от ядрени репресии от Русия ще бъде на най-високо ниво в историята.

Руско-украинската война влиза в критичната си следваща фаза. Това е период, в който Западът трябва сериозно да преосмисли ангажимента си, тъй като руснаците няма да се предадат или да изоставят мисията си да пречупят украинската държава. Правителството на Зеленски можеше и да бъде спасено преди една година, но арогантността на западните лидери осуети развитието на тази сделка.

Уви, Западната страна ще загуби в Украйна. Тя само трябва да реши колко лошо иска да загуби. Да се надяваме, че в момента тече някакво реално преосмисляне в Белия дом и в Брюксел.

В противен случай ние наистина гледаме надолу към трета световна война, която ще включва ядрено оръжие. И това е война, която Съединените щати няма да са в състояние да спечелят, без първо да разрушат себе си, точно както направиха европейските Велики сили през Първата световна война.

 

Брандън Дж. Уейчърт е бивш служител в Конгреса и геополитически анализатор. Освен че е сътрудник на Asia Times, той е редактор и в American Greatness и Washington Times. Уейчърт наскоро стана старши редактор в 19Forty Five. Той е автор на „Winning Space: How America Remains a Superpower“, „The Shadow War: Iran’s Quest for Supremacy“ и „Biohacked: China’s Race to Control Life“

Източник: asiatimes.com

Автор: Брандън Дж. Уейчърт

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

https://glasove.com/komentari/porazhenieto-na-ukrayna-i-neynite-poddrazhnitsi-ot-nato-veche-ne-mozhe-da-bade-izbegnato-bahmut-e-nachaloto-na-kraya

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев