АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯЙЦА ПОЛЕТЯХА КЪМ ОБЩИНАТА, ПРОТЕСТИТЕ В ЗАЩИТА НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ СЕ СЛЯХА

Протест в защита на Паметника на Съветската армия и пред Столичната община
09.03.2023 / 13:06

Два протеста успоредно бранят още от сутринта Паметника на съветската армия от евентуалното му преместване и премахване от Княжевската градина. По-късно те се сляха пред сградата на Столична община, която беше омазана с червена боя и яйца. Хората освиркват общинарите и скандират "Фашисти", "Оставка" и "Искаме мир". Полицейски кордон пък пази плътно сградата на общината и препятства достъпа до входа.

Първо започна акцията пред сградата на Столична община, където заседаваше СОС за окончателното решение за преместване на паметника. На мястото се събраха десетки граждани, както и представители на леви и националистически партии, като Левицата, "Възраждане", МИР, тук беше и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, както и вечният протестиращ Йоло Денев. По-късно към тях се присъедини и БСП.

Комисията по култура и образование и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС вече излязоха с доклад и настояха СОС да задължи кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента, който е държавна собственост.

За предложението да се демонтира паметникът от Княжеската градина гласуваха общинските съветници от ГЕРБ и ДБ в комисията. Според Мая Манолова общината е имала 4 години, за да направи допитване какво да се прави с паметника. Тя подчерта, че той е държавна собственост и е абсолютно незаконно кметът и СОС да вземат решение за съдбата му.

Демонстрантите пред Столична община издигнаха плакати с надписи "Съветската армия победи нацизма", "В Берлин има съветски военен мемориал" и "Смърт на фашизма" и протестираха под звуците на български военни маршове и възрожденски песни.

"Смърт на фашизма", провикна се лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, а множеството отвърна "Свобода на народа". Той се закани, че следващия път хората ще бъдат "1000 пъти повече". По думите му в сградата на СО има полицаи с щитове.

Социалистите пък се зарекоха, че ще възстановят счупената плоча на монумента и се заканиха да пазят паметника денонощно.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев