АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОЕКТ НА ДИРЕКТИВА: ОТНЕМАНЕТО НА ПРАВОСПОСОБНОСТТА НА ВОДАЧ В ЧЛЕНКА НА ЕС ДА ВАЖИ В ЦЕЛИЯ СЪЮЗ

Европейски съюз
01.03.2023 / 17:10

Отнемането на правоспособността на водач в една страна членка да важи в целия ЕС - това е залегнало в новата директива за дисквалификация на шофьорите, която предлага Европейската комисия. Това ще става обаче при изключително сериозни нарушения като например, шофиране под въздействието на алкохол и наркотици, довело до смърт.

Според предложението на Комисията, ако нарушението е извършено в друга страна-членка, тя ще бъде задължена да уведоми държавата, издала книжката на водача. Тя от своя страна може да откаже да направи това при определени обстоятелства, които не са конкретизирани засега, но в противен случай дисквалификацията на водача ще важи за целия ЕС.

През 2019 г. са констатирани 14,5 млн. трансгранични нарушения и те са останали безнаказани, твърдят от Комисията. Оттам уточняват, че от общия брой нарушения на пътя в Общността 40 на сто са без последици, тъй като няма правна основа, при която водачите да са задължени да плащат глобите си от чужбина.

Предложението на Комисията е във връзка с целта през 2050 година в ЕС да бъде постигната нулева смъртност на пътя.

България е на предпоследно място в черната статистика на ЕС за най-много жертви на пътя през миналата година. У нас загиналите при пътно-транспортни произшествия за 2022 година са 78 на 1 млн. жители при средна стойност на ЕС 46 души. По-зле от нас е само Румъния, където жертвите са 86 на 1 млн.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев