АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕКАНОВ: ЗА ТАВАН НА ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ НЕ МОЖЕМ ДА ГОВОРИМ

Атанас Пеканов
28.02.2023 / 09:02

За таван на цените на стоките от малката кошница все още не можем да говорим. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов. Той посочи, че все още живеем в пазарна икономика, макар че „пазарът не ни дава основания, за да му вярваме“.

„Не сме тръгнали да предприемаме резки и агресивни мерки. Първите ни стъпки са меки – срещаме се с работодателските организации и търговските вериги. Последните ще трябва да предприемат мерки, защото не е нормално в повечето страни в ЕС млякото да е 1 евро, а у нас – 3,60“, заяви вицепремиерът и добави: Това е още един довод в полза на приемането на еврото. С влизането в еврозоната ще имаме по-голяма прозрачност на цените.

Той се надява на партньорство с големите търговски вериги, но ще видим това през следващите седмици. Коментирайки възможностите на държавата да се намеси, ако това партньорство не се случи, Пеканов заяви: „Ще усилим действията на регулаторите, част от пълномощията на държавата са именно при тях. Държавата има инструменти, включително по линията на помощите, особено енергийните, където бяхме много щедри“.

Според него диференцирането ДДС не доведе до намаляване на цените. Тази мярка е под въпрос, каза той.

Пеканов подчерта, че в България високата инфлация се формира от храните и горивата.

„Хората са притеснени от това, което се случва в магазините. Хората виждат практики, които не могат да бъдат обяснени.

Коментирайки приемането на единната европейска валута вицепремиерът каза: „С влизането в еврозоната ще си спестим една голяма част от разходите заради превалутирането на лева. Ще имаме по-висок кредитен рейтинг, ще спестяваме 300 милиона евро, които можем да харчим както преценим. Еврото е допълнителен фактор за инвестиции. Ние искаме да влезем в еврозоната, за да се покачват нашите доходи по-бързо. Коя страна влязла в еврозоната е с намалял доход. Най-добрият пример са балтийските държави, където доходите продължават да се покачват“.

Пеканов заяви, че комуникационната кампания в подкрепата на еврото трябва да бъде по-активна, за да обясни плюсовете на гражданите и да опровергае митовете и страховете около неговото приемане. По комуникационната програма са отделени 10 млн. през бюджета, тя още не е стартирала.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев