АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦВЕТОЗАР ТОМОВ: РЕШЕНИЕТО НА ЦИК ЗА СУМАРНО ВПИСВАНЕ НА ДАННИТЕ В ИЗБОРНИТЕ ПРОТОКОЛИ Е ОПАСНО И ЦИНИЧНО

Цветозар Томов
21.02.2023 / 13:14

Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за сумарното вписване на данните от хартиените бюлетини и машините в изборните протоколи е абсурдно, опасно и цинично. Това написа във Фейсбук Цветозар Томов, който вчера на заседание на ЦИК обяви, че се отказва да бъде говорител на комисията. Той обясни, че се оттегля от тази роля, защото няма как да защити решението на комисията публично. Днес Томов обясни подробно защо смята така.

„Да напомня: ЦИК реши секционните протоколи, които отчитат официалните резултати от гласуването, да съдържат само обобщени данни за двата вида гласуване – машинно и хартиено, без да отчитат поотделно машинния и хартиения вот. Нека обясня тук защо реагирам толкова остро срещу това решение“, написа Томов.

"Според мен това е абсурдно, опасно и цинично", посочи той.

Според него решението е абсурдно, защото не осигурява прозрачност на изборния процес.

"Единственият сериозен аргумент, който издигнаха колегите, гласували за това решение, беше, че така се облекчава секционния протокол и респективно – работата на СИК-овете. Само че мъничките разписки от машинното гласуване, (които по закон вече трябва да наричаме бюлетини, но и албатроси да ги наречем по закон, те ще си останат мънички разписки), няма как да се броят смесено с огромните хартиени бюлетини. Ще се броят поотделно. Следователно с това решение ЦИК просто забранява на СИК-овете да впишат резултат, който са получили и чието вписване не изисква никакъв допълнителен труд. А това е абсурдно, защото няма как да се съчетае с претенцията (и задължението) ЦИК да осигурява прозрачност на изборния процес", написа в профила си в социалните мрежи Цветозар Томов.

По думите му решението е опасно, защото „се ликвидира възможността за сравнение с данните от машинния протокол. Това означава, че почти всички случаи на грешки или измами няма да могат да бъдат дори забелязани чрез сравнение на данните, тъй като няма да има съпоставими масиви данни“.

"Не можете да сравнявате отчетения от машините резултат с ръчното преброяване и на хартиеното, и на машинното гласуване, взети заедно. В този смисъл това решение е манна небесна за изборните мошеници – то е като да отключиш вратата на жилището си, за да не създаваш проблеми на евентуални крадци да разбиват ключалки", допълни той.

Решението е и цинично, според Томов, защото го налагат хора, „които преди няколко месеца настояваха именно за сравняване на машинните протоколи с контролните разписки от машинното гласуване“. Той напомни, че при предишните избори ЦИК е въвела това във всички секции.

Цветозар Томов каза още, че за първи път ЦИК приема решение, което фактически засекретява данните от машинното гласуване.

На вчерашното си заседание ЦИК реши, че изборните резултати ще се вписват само в една графа, сумарно от вота на хартия и на машина. „Вземането на това решение за мен е непреодолимо препятствие да изпълнявам повече ангажиментите си като говорител на тази комисия. Отказвам да го правя оттук насетне“, каза тогава Цветозар Томов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев