АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИТАЙ ПУБЛИКУВА ГЛОБАЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА СИГУРНОСТ

 Си Цзинпин
21.02.2023 / 10:57

Китай публикува документ, наречен Глобална инициатива за сигурност, който отразява знакови предложения на президента Си Цзинпин в областта на сигурността. Тя се опира на идеята различни обществени системи и цивилизации на бъдат третирани еднакво и на принципа за "неделимата сигурност" - концепция, която е подкрепяна също и от Русия.

Всички страни трябва да се стремят към поддържането на мира и сигурността в целия свят и насърчаването на глобалното развитие и просперитет, се казва в концепцията на инициативата за глобална сигурност на Китай, разпространена от агенция Синхуа.

Инициативата е насочена към справяне с основните проблеми на международните конфликти, подобряване на управлението на глобалната сигурност, насърчаване на съвместни международни усилия за осигуряване на по-голяма стабилност и сигурност в една нестабилна и променяща се епоха, с цел да се насърчи траен мир и развитие по света.

Също така Китай заяви необходимостта от подкрепа на процеса на глобален контрол над конвенционалните оръжия, изграждане на потенциала на всички страни в области като неразпространение, контрол на износа, биосигурност и защита срещу химически оръжия.

Китай изрази безпокойство от ескалацията на войната в Украйна. Външният министър Цин Ган призова "определени страни" незабавно да спрат да наливат масло в огъня.

"Продължаваме да насърчаваме диалога за мир и да работим с международната общност", добави министърът тази сутрин в Пекин.

А днес в Москва пристига най-висшият дипломат на Китай Ван И, за да представи китайската инициатива за мир в Украйна, която обяви на Мюнхенската конференция по сигурността.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев