АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УЛИЦА „НИКОЛА ФУРНАДЖИЕВ“ СТАВА ЗЕЛЕН КОРИДОР МЕЖДУ ГРАДСКАТА ГРАДИНА И ПАРК „ЮНАК“ В СЛИВЕН

Кметът Радев и зам. кметът Костов обсъдиха проекта.
20.02.2023 / 11:05

Пешеходната зона по ул. „Никола Фурнаджиев“ в Сливен ще бъде трансформирана в зелен коридор между Градската градина и парк „Юнак“. Това става възможно благодарение на пилотен проект за адаптация към изменението на климата. Целта е да се намали ефекта на т.нар. „топлинен остров“, който е резултат от цялостното затопляне в градовете заради големия дял на тъмни, непромокаеми повърхности като асфалт и сгради, недобра въздушна циркулация, по-малко зелени площи и др., съобщиха от общинския отдел „Екология“.

Ул.„Никола Фурнаджиев“ се намира в централната градска част и от недалечното минало е известна като „улицата с алеята на розите“. Изработеният идеен проект предвижда да бъде увеличена растителността. По цялото протежение на улицата с дължина от 280 метра ще бъдат поставени П-образни рамки /арки/ с катереща растителност, която ще увеличи обема на зелените зони. Ще бъдат обновени насажденията от рози, ще има много други цветя и различни видове дървета. Предвидени са кътове за отдих, чешми за хора, както и чешми за кучета и котки. В зеления коридор ще бъде осигурен архитектурен достъп за хора с физически затруднения. На две места електронни табла ще показват часа, датата, температурата и влажността на въздуха.

Мерки за адаптация към климатичните промени ще бъдат изпълнени в още 7 общини, сред които Бургас и Стара Загора. Те са привлечени към проекта, защото в големите общински градове са идентифицирани заплахи от климатичните промени, свързани с явленията на топлинния остров, свлачища и наводнения. Във всяка от тези общини ще бъде осъществен по един иновативен пилотен инвестиционен проект, съответстващ на специфичните нужди и условия на конкретното населено място.

Проектът „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“ е по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Водещ партньор е Националният доверителен екофонд /НДЕФ/, а от страна на донорите - Асоциацията на местните и регионални власти (KS) в Норвегия, в сътрудничество със Западно-норвежкия изследователски институт.

Продължителността на проекта е 46 месеца. Финансирането за всяка от осемте общини е за 276 000 евро или 539 809,08 лева.

Предстои процедура по инженеринг.

Линк към сайта на проекта:

https://adaptation.ecofund-bg.org/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев