АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ГЕРМАНЦИ СЕ ПОДПИСАХА ПОД МАНИФЕСТ ЗА МИР: УКРАЙНА НЕ МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ ВОЙНА СРЕЩУ ЯДРЕНА СИЛА

Алис Шварцер, основател и издател на германското феминистко списание "ЕММА" и Сара Вагенкнехт
20.02.2023 / 09:13

В петиция, озаглавена "Манифест за мир", две жени - Алис Шварцер, основател и издател на германското феминистко списание "ЕММА", и Сара Вагенкнехт, политик от германската партия "Левите" - предупреждават за "приближаване към световна и ядрена война"

Украйна, подкрепяна от Запада, би могла да спечели отделни битки, но не и война срещу ядрена сила, посочват авторките на петицията. Те призовават канцлера Олаф Шолц да "спре ескалацията на доставките на оръжие" и да оглави силен съюз на германско и европейско равнище за прекратяване на огъня и започване на мирни преговори, пише БТА.

Двете жени призовават за "бунт за мир". На 25 февруари пред Бранденбургската врата в Берлин ще се проведе митинг, който ще направи видима "мълчаливата половина от германското население".

Според 58% от участниците в социологическо допитване, проведено от базирания в Берлин институт за проучване на общественото мнение "Инфратест димап" по поръчка на телевизия А Ер Де, се полагат твърде малко дипломатически усилия за прекратяване на войната в Украйна. Почти две трети от анкетираните германци (64%) не са съгласни страната им да предостави изтребители на Киев. Въпросната идея се подкрепя от едва 23% от респондентите, а 13% не могат да преценят или не желаят да споделят позицията си.

Следва пълният текст на Шварцер и Вагенкнехт:

Манифест за мир

Днес е 352-ият ден от войната в Украйна (10.2.2023 г.). Досега са убити над 200 000 войници и 50 000 цивилни. Жени са изнасилвани, децата са уплашени, цяла нация е травмирана. Ако сраженията продължават по този начин, Украйна скоро ще бъде една обезлюдена, разрушена страна. А много хора в цяла Европа също се страхуват от разрастване на войната. Те се тревожат за своето бъдеще и за бъдещето на децата си.

Украинският народ, брутално нападнат от Русия, се нуждае от нашата солидарност. Но каква ще бъде солидарността сега? Колко дълго още ще продължават боевете и смъртта на бойното поле в Украйна? И каква всъщност е целта на тази война една година след началото ѝ? Германската външна министърка неотдавна каза, че "ние" водим "война срещу Русия". Наистина ли?

Президентът Зеленски не крие целта си. След обещаните танкове, сега той иска изтребители, ракети с далечен обсег и военни кораби, за да победи Русия на всички фронтове? Германският канцлер все още уверява, че не иска да изпраща нито изтребители, нито "сухопътни войски". Но колко "червени линии" вече бяха пресечени през последните месеци?

Трябва да се притесняваме от възможността Путин да предприеме максимално мощна контраатака при нападение срещу Крим. Дали не се движим неумолимо по хлъзгавия склон към световна и ядрена война? Това няма да е първата голяма война, която започва по този начин. Но може да се окаже последната.

Възможно е Украйна да победи в отделни битки с подкрепата на Запада. Но тя не може да спечели война срещу най-голямата ядрена сила в света. Това казва и най-високопоставеният американски военен, генерал Марк Мили. Той говори за патова ситуация, в която нито една от страните не може да спечели чрез сила и войната може да бъде прекратена само на масата за преговори. Защо това да не стане сега, веднага?

Преговорите не означават капитулация. Преговорите означават правене на компромиси и от двете страни. С цел да се предотвратят нови стотици хиляди жертви и още по-лоши неща. Ние също мислим така, половината от германското население сега също споделя тази позиция. Време е да ни послушате!

Ние, гражданите на Германия, не можем да влияем пряко на САЩ и Русия или на европейските ни съседи. Но можем и трябва да държим нашето правителство и канцлера отговорни и да му напомняме за неговата клетва "да предпазва германския народ от вреди".

Призоваваме канцлера да спре ескалацията на доставките на оръжие. Сега! Той трябва да оглави силен съюз за прекратяване на огъня и за започване на мирни преговори както на германско, така и на европейско равнище. Сега! Защото всеки пропуснат ден коства живота на до 1000 души и ни приближава към трета световна война.

Половин милион германци вече са подписали петицията

Вече 500 000 германци са подписали петицията на Шварцер и Вагенкнехт, съобщи телевизия Ен Де Ер. Сред първите, поставили подписите си под текста, са политикът от Християндемократическия съюз (ХСС) Петер Гаувайлер, историкът Петер Бранд от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), теологът Маргот Кайсман, която е и бивша председателка на Съвета на Германската протестантска църква, теологът Антие Фолмер от "Зелените", която е бивша заместник-председателка на германския Бундестаг, политикът от ГСДП и бивш заместник-председател на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген.

Реакции

Германският министър на отбраната Борис Писториус се отнесе критично към инициативата на Шварцер и Вагенкнехт. "Искането да не се изпращат повече оръжия на Украйна, за да се стигне до мирни преговори, е много наивно и същевременно ще подейства като сигнал към Путин, сякаш му казване: "Оставяме всичко, продължавай нататък", заяви Писториус, цитиран от в. "Велт".

"Какъв мир е това, когато трябва да живееш под руска окупация, като всеки ден се притесняваш, че ще бъдеш хладнокръвно убит, изнасилен или дори отвлечен?", каза германската външна министърка Аналена Бербок, цитирана от в. "Берлинер цайтунг", в коментар за манифеста. Един "диктаторски мир", за какъвто някои сега призовават, не е мир. "Това би означавало Украйна да бъде подчинена на Русия. Справедливият мир би бил хората в Украйна отново да могат да живеят свободно", заяви Бербок.

"Доставките на западни оръжия са предпоставка за равнопоставени преговори с Путин", каза пред телевизия Ен Де Ер Катрин Гьоринг-Екард от "Зелените".

"Усещането ми е, че все по-често съм потисната от това, че се обсъждат само военни решения: още повече оръжия, първо отбранителни танкове, сега щурмови танкове, вероятно ще последват и самолети, подводници, бойни кораби. Мисля, че всичко това представлява ескалация и бих искала да видя деескалация, мирни преговори, спиране на убийствата", заяви пред германската медия теологът Маргот Кайсман.

"Манифестът на Шварцер и Вагенкнехт е остро обругаван от онези, които настояват за повече и по-бързи доставки на оръжия за Украйна. Засега най-безобидното обвинение е, че манифестът е "наивен". Критиците на манифеста за мир твърдят, че доставките на танкове "Леопард", на изтребители и на ракети с далечен обсег нямат алтернатива. Тези, които казват, че демокрацията няма алтернатива, обаче всъщност се опитват да си присвоят истината и сами се поставят в грешна позиция, отказвайки се от диалог. Но човек трябва да дискутира, трябва да се бори за намиране на правилния път”, пише журналистът от "Зюддойче цайтунг" Хериберт Прантъл.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Източници: "24 часа", БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев