АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

150 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ НА АПОСТОЛА В СЛИВЕН

Shestvie
19.02.2023 / 00:13

Многолюдно факелно шествие в памет на Васил Левски в Сливен събра днес жители и представители на институциите в града. То започна в късния следобед от Катедрален храм „Свети Димитър“, където преди това бе отслужена панихида за Дякона. 150 факли бяха носени от представители на Военно формирование 22 220, ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и мотоклубовете „95 октана“ и „Хайдути“. В шествието, предвождано от Военния духов оркестър, се включиха кметът Стефан Радев, зам.кметовете Пепа Чиликова, инж. Стоян Марков и Камен Костов, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, представители на политически партии, на организации, ученици и граждани. То премина по бул. „Цар Освободител“, ул. „Донка и Константин Константинови“ и приключи на пл. „Васил Левски“, където беше поднесен гирлянд на паметника на Дякона.

Програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от трагичната гибел на Апостола в Сливен продължава с общоградска церемония утре, 19 февруари на пл. „Васил Левски“. Там ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Дякона. В 11 ч., в град Кермен, ще бъде открит бюст-паметник на Васил Левски.

Традиционно, Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ и „Мати Болгария“ ще се включат в програмата с „Урок по родолюбие” – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски, който ще започне в 11 ч. пред сградата на гимназията. След урока учениците ще поднесат цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Апостола на ул. „Георги Икономов” - Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода.

Проявите се организират от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев