АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"НЮ ЙОРК ТАЙМС" СЪДИ ЕС ЗА ТЕКСТОВИТЕ СЪОБЩЕНИЯ НА УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН С ШЕФА НА “ПФАЙЗЕР“

Урсула фон дер Лайен
14.02.2023 / 13:31

Вестник "Ню Йорк таймс" съди Европейската комисия за това, че не е предоставила текстовите съобщения между нейната председателка Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на фармацевтична компания "Пфайзер" Алберт Бурла, съобщи "Политико".

Вестникът ще се изправи срещу юристите на ЕС в най-висшата съдебна инстанция на блока с аргумента, че Еврокомисията е правно задължена да публикува съобщенията, които биха могли да съдържат информация за сделките на блока за закупуване на ваксини за КОВИД-19 на стойност милиарди евро.

Делото е заведено на 25 януари и е публикувано в публичния регистър на Съда на Европейския съюз вчера, но все още няма подробна информация в интернет. Двама души, запознати с въпроса, са потвърдили подробностите по делото пред изданието "Политико".

"Ню Йорк таймс" отказа да коментира делото. В изявление на изданието се посочва: "Таймс" подава много заявления за свобода на информацията и поддържа активен регистър. В момента не можем да коментираме предмета на това съдебно дело".

Европейската комисия не отговори веднага на искането за коментар, посочва "Политико".

Искът е следствие от запитване на европейския омбудсман Емили О'Райли от януари 2022 г., в което се установява лошо администриране в опитите на Еврокомисията да възстанови първоначално текстовите съобщения след подадено заявление за достъп до обществена информация от журналиста от netzpolitik.org Александър Фанта. Разследването на омбудсмана установи, че Комисията не е поискала изрично от личната канцелария на председателката на ЕК да потърси текстовите съобщения.

В отговор комисарят на ЕС по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви, че текстовите съобщения може да са били изтрити поради техния "краткотраен, мимолетен характер".

По-рано германският в. "Билд" заведе редица съдебни дела срещу Еврокомисията, с които искаше да бъдат разкрити документи, свързани с преговорите за покупката на ваксините за КОВИД-19, произведени от "Пфайзер"/"Бионтех" и "АстраЗенека".

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев