АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МВнР: БЪЛГАРИЯ ИМА ГОТОВНОСТ ДА ИЗПРАТИ ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ НА СИРИЯ И ЧАКА РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ЕС

Костадин Коджабашев
14.02.2023 / 13:26

България има готовност да изпрати хуманитарна помощ на Сирия, като чака разрешение от Европейския съюз (ЕС) - от т.нар. Европейски механизъм за гражданска защита. Това обясни заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев. По думите му, Европейският механизъм за гражданска защита е в постоянен контакт с представители на Световната продоволствена програма в Бейрут.

Коджабашев каза, че не може да отговори кога страната ни ще получи отговор от Европейския механизъм за гражданска защита.

„Когато имаме положителен отговор от този Европейски механизъм за гражданска защита, това означава, че самолетът „Спартан“ спокойно може да излети с помощ на борда“, заяви Коджабашев. Там пратката ще бъде посрещната от представители на ЕС, Световната продоволствена програма в Бейрут и българското посолство там и по обезопасен и гарантиран хуманитарен коридор помощта ще отпътува за около два часа разстояние до Дамаск, добави той.

По думите му, България е една от деветте държави в Европейския съюз, които са предложили да изпратят хуманитарна помощ на Сирия. Коджабашев каза, че не може да отговори кога страната ни ще получи отговор от Европейския механизъм за гражданска защита.

Не е постъпвала нова информация в посолство ни в Анкара, Турция за загинали или пострадали български граждани, каза още заместник-министърът. Около 130 българи продължават спасителни действия в засегнатите райони, посочи той. Броят на хората, загинали при разрушителното земетресение в Турция и Сирия преди седмица, надхвърли 35 000.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев