АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

US МЕДИИ ЗА РЕЧТА НА БАЙДЪН: ХВАЛИ СЕ С ПОСТИЖЕНИЯ, НО ЗАЩО ТОГАВА АМЕРИКАНЦИТЕ СА НЕДОВОЛНИ?

Джо Байдън по време на речта си "За състоянието на Съюза" Снимка: Фейсбук
08.02.2023 / 10:54

Американският президент Джо Байдън направи заявка за своето очаквано кандидатиране за втори мандат в обръщението си "За състоянието на съюза", в което изтъкна постиженията на своето управление и призова разделения Конгрес да си сътрудничи с него, пише в. "Вашингтон таймс", цитиран от БТА.

За първи път в своето президентство Байдън се изправя пред Конгрес, в който републиканците контролират Камарата на представителите и са решени да блокират големите правителствени разходи. Републиканците също така започнаха няколко разследвания срещу правителството и семейството на Байдън, в частност неговия син Хънтър Байдън и бизнес дейностите му в чужбина, посочва вестникът.

В своята реч Байдън представи цели, които и демократите, и републиканците според него би трябвало да подкрепят – подпомагане на ветераните, борба срещу епидемията с опиатите, справяне с проблемите с психичното здраве и слагане на край на раковите заболявания. Сред своите постижения той избори одобряването инфраструктурна програма за 1,2 трилиона долара и приемането на значимо законодателство в областта на климата, данъците и здравеопазването, отбелязва изданието.

Байдън посвети голяма част от своята реч "За състоянието на съюза" на това да възхвалява множеството според него законодателни и икономически постижения на неговото управление – разходи за социални програми и обществени дейности, субсидии за компютърни чипове, още повече субсидии за зелена енергия и укрепване на трудовия пазар. Но ако той е направил толкова много за Америка, защо повечето американци не са доволни, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Това е противоречието, което преследва неговото президентство в момент, когато Байдън навлиза в третата си година на власт и вероятно обмисля да се бори за преизбиране. Разминаването ясно се вижда в социологическите проучвания. Според анкета на "Риъл клиър политикс" средното ниво на обществено одобрение за неговото управление е 44,2 процента, а според допитване на "Галъп" – 41 процента. Данните на "Риъл клиър политикс" показват 38 процента средно одобрение на неговото представяне в икономиката, отбелязва изданието.

Проучване на "Вашингтон пост" и Ей Би Си показва дори по-лоши резултати за Байдън. Според анкетата около 41 процента от американците казват, че са по-зле във финансово отношение, отколкото когато Байдън е станал президент, а само 16 процента заявяват, че са по-добре. Според 62 процента той не е постигнал нещо значително или е постигнал малко, или нищо. А наистина лошата новина за него е, че около 58 процента от демократите предпочитат партията да има друг кандидат за президент на изборите през 2024 г. Социологическите данни дори показват, че Байдън има по-малка подкрепа при евентуално директно противопоставяне срещу бившия президент Доналд Тръмп – 44 срещу 48 процента, коментира вестникът.

В своето обръщение "За състоянието на съюза" Байдън се съсредоточи върху вътрешни теми, макар че в по-голямата част от времето си е зает с противопоставянето с Русия и Китай, пише в. "Ню Йорк таймс".

Когато той произнесе речта си "За състоянието на съюза" преди година, няколко дни преди това в Европа беше избухнала война и изглеждаше неизбежно руският президент Владимир Путин бързо да установи контрол върху Украйна. Пентагонът не преставаше да повтаря, че Китай е все по-голямо предизвикателство за Америка, представлявайки конкурент в технологично и финансово отношение, но е малко вероятно да бъде непосредствена заплаха за Тайван или САЩ.

Снощи обаче Байдън се изправи пред един променен свят. Едновременното справяне с агресивна Русия и поемащ рискове Китай може да се окаже най-голямото предизвикателство за американския президент в следващите две години от неговия мандат. А тези въпроси все повече ще поглъщат вниманието му, особено сега, когато републиканците контролират Камарата на представителите на Конгреса и това почти напълно ограничава неговия вътрешнополитически законодателен дневен ред, коментира изданието.

Затова беше особено изумяващо, че в сегашното си обръщение "За състоянието на съюза" Байдън избра да посвети сравнително малко време на глобалната роля на Америка, а вместо това се фокусира върху своята политика "Произведено в Америка", с която цели да върне в САЩ производствени работни места.

С това свое решение той рискува да разгневи най-близките съюзници на Америка и нейните водещи търговски партньори, изтъква "Ню Йорк таймс".

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев