АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАГИНАЛИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В ТУРЦИЯ И СИРИЯ НАДХВЪРЛИХА 8100 ДУШИ

Расте броят на загиналите след опустошителните земетресения в понеделник в районите между Турция и Сирия
08.02.2023 / 09:01

Расте броят на загиналите след опустошителните земетресения в понеделник в районите между Турция и Сирия. По официални данни те вече са над 8 100 души.

Броят на загиналите в Турция нарасна на близо 5900 души, съобщи вицепрезидентът Фуат Октай. По думите му повече от 34 000 са ранени. Десетки хиляди са без дом. Над 5700 сгради са се срутили в резултат на трусовете от 7,8 и 7,5 по Рихтер. Спасени са около 8 хиляди души.

Изключително тежка е ситуацията в Кахраманмараш, Пазарджък и Хатай, с много сринати сгради от трусовете. Няма ток и вода. Асфалтът по пътищата е напукан и нагънат след трусовете. Само техника и линейки се движат по магистралата между Адана и Газиантеп. Още в първия ден започна кампания по даряване на кръв за пострадалите.

В съседна Сирия са загинали 2270 души, сочат информации от министерството на здравеопазването и на организацията "Белите каски", които предоставят данни съответно за контролираните от правителството и от опозицията райони.

Местните власти в Алепо съобщиха, че сирийските спасители са открили 92-ма оцелели за един ден под срутените сгради и всички имат нужда от медицинска помощ.

Много хора не смеят да се върнат в домовете си, макар те да устояли на бедствието. Би Би Си обобщава избора на оцелелите – между опасността и вкъщи и измръзването навън.

Създадени са над 120 центъра за временно настаняване, тъй като много жители на града, особено в старата му част, са останали без дом в резултат на бедствието. Трусовете са повредили повече от 3000 сгради.

Двама наши сънародници се издирват след бедствието. Първоначално беше съобщено за българин с двойно гражданство, изчезнал в град Искендерун. Вторият сигнал, подаден до външното ни министерство, е за българин, който по време на труса се е намирал в Антакия.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев