АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

“ДЕМОКРАТИЧНАТА” ЦЕНЗУРА ИЛИ ЗАЩО БЪЛГАРИЯ СПРЯ РУСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ?!

Светлана Шаренкова
03.02.2023 / 10:03

От 1 февруари България официално спря излъчването на руски телевизии, в т. ч. най-гледания Первый канал. Това се случва в нашата държава, която ще чества националния си празник след броени дни, ще почита паметта на освободителите от Руската империя с венци и цветя. На 3 март тържествено ще честваме 145 години от Освобождението си, дошло благодарение на руската кръв и саможертва. А дни преди този свят за всеки българин празник ни се налагат Цензура и пещерна русофобия!?

Буря от възмущение в обществото и социалните мрежи предизвика влязлата в сила забрана за излъчване на руски медии в ЕС и съответно в България. Възмущението е от неприкритата цензура, от натиска как да мислим „правилно“, от ограничаването от страна на еврочиновници ястреби на основни свободи, като свободата да получаваш информация и свободата на словото, които доскоро бяха прокламирани като “фундаментални” за същата Европа. А сравненията, които се правят, са с времена, които уж бяха отминали – фашистката цензура срещу съветските радиостанции по времето на Втората световна война, заглушаването на западните радиостанции преди 1989 г. и падането на Желязната завеса.

Мнозина са категорични – веднъж създаденият прецедент за цензура срещу медии създава пряка опасност за свободите и основните принципи на ЕС, за нови прояви на цензура срещу инакомислието, срещу свободната мисъл, съвест и слово. Срамът през XXI век в уж демократична и просветена Европа да се забраняват медии е както за европейските чиновници, така и за българските власти, които безропотно се съгласиха със случващото се. Съгласиха се не само погазвайки историческите връзки между България и Русия, но и желанията на огромното мнозинство от българските граждани. А също така – забравяйки, че сред страните на т. нар. колективен Запад има държави като Турция и Унгария - едната, огромна по мащаба на въоръжените си сили, член на НАТО, а втората – член на ЕС и НАТО. Държави, които въпреки санкциите и противопоставянето успяват да защитят националните си интереси и водят балансирана външна, икономическа и енергийна политика с Русия.

Защо България си позволи да цензурира руското слово и да спре руските телевизионни канали?

Нали вярвахме, че това е минало и никога няма да се върне!? Навремето тайно слушахме „Свободна Европа“ или четяхме „Доктор Живаго“. Днес се оказва, че свободата в Европа е контролирана, а всичко различно, т. е. руско, е „зловредно“, както казваше бившата посланичка на САЩ Херо Мустафа.

Ето част от текста, въз основа на който се цензурират руските телевизии (цитатите са от consilium.europa.eu.), както и част от преамбюла и Дял II от Хартата на основните права на ЕС, посветен на свободата. Текстовете са пределно ясни – санкциите на ЕС зачеркват основни права на европейците и фактически забраняват другата гледна точка.

Според еврочиновниците: „Руската федерация участва в системна международна кампания за дезинформация, манипулиране на информацията и изопачаване на фактите, за да засили стратегията си за дестабилизиране както на своите съседи, така и на ЕС и неговите държави членки. За да противодейства на това, ЕС спря излъчването и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл дезинформационни медии: Спутник; Русия днес; Русия РТР/РТР Планета; Русия 24; Русия 1; ТВ Център Интернешънъл; НТВ/НТВ Мир; РЕН ТВ; Първи канал. Русия използва всички тези медии, за да разпространява умишлено пропаганда и да провежда дезинформационни кампании, включително за своята военна агресия срещу Украйна.

Ограниченията срещу „Спутник“ и „Русия днес“ (заедно с дъщерните дружества - RT English, RT Germany, RT France и RT Spanish) са в сила от 2 март 2022 г. Ограниченията за другите образувания са в сила от юни (Русия РТР/РТР Планета, Русия 24 и ТВ Център Интернешънъл) и от декември 2022 г. (Русия 1, НТВ/НТВ Мир, РЕН ТВ и Първи канал).

Те обхващат всички средства за предаване и разпространение в държавите – членки на ЕС, или насочени към тях, включително кабелна и сателитна телевизия, телевизия чрез интернет протокол, платформи, уебсайтове и приложения.

В съответствие с Хартата на основните права тези мерки няма да попречат на тези медии и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от дейности по излъчване, например проучвания и интервюта.”

Анатомия на овластеното лицемерие

Но ето какво казват документите на Европейския съюз, заради които доскоро ЕС беше желана и уважавана институция и бе притегателен пример за други народи по света. Същите документи същият ЕС наруши лицемерно и брутално със своето собствено решение за цензура над легитимните руски медии:

„Като съзнава своето духовно и морално наследство, Съюзът се основава на неделимите и универсални ценности на човешко достойнство, свобода, равенство и солидарност; той почива на принципа на демокрацията и на принципа на правовата държава. Той поставя човека в центъра на своята дейност, като учредява гражданството на Съюза и създава пространство на свобода, сигурност и правосъдие” (Из преамбюла на Хартата на основните права на ЕС).”

Също така: “ДЯЛ II СВОБОДИ – Член 11 - Свобода на изразяване на мнение и свобода на информация

“1. Всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на публичните власти и независимо от границите.

2. Свободата и плурализмът на медиите се зачитат.“

Българи! Кога забравихте, че държавността ни е изградена върху руска кръв и саможертва!? Кога забравихте думите на Поета, възпял и борил се за българщината:

Кат Русия няма втора,

Тъй могъща на света!

Тя е нашата опора!

Тя е нашта висота!

Коментарът е излишен! Да живее Цензурата, която води Европа и България към безпътица и мракобесие…

Автор: Светлана Шаренкова Следвайте "Гласове" в Телеграм

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев