АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБНАРОДВАХА ПОСТАНОВЛЕНИЕТО ЗА БЕЗПЛАТНОТО ПЪТУВАНЕ НА ДЕЦА ДО 10 ГОДИНИ В ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ

О 1 февруари влизат в сила и намаленията за студенти и пенсионери
27.01.2023 / 11:50

В днешния брой на Държавен вестник е публикувано постановлението на правителството за безплатното пътуване на деца до 10 години в обществения транспорт и намаленията при пътуване – със 70 процента от редовната цена на превозва студенти и докторанти в редовна форма на обучение и 40 на сто намаление за пътуванията на пенсионерите.

Постановлението е в сила от 1 февруари до 31 декември тази година и описва как превозвачите ще получават компенсациите и какви превозни документи ще издават.

Постановлението предвижда на децата до 10-годишна възраст да се издава карта за безплатно пътуване по вътрешноградския транспорт и билет с нулева стойност по междуселищния. Билетът с нулева стойност ще се издава срещу предоставяне на акт за раждане на детето. Ежемесечно превозвачите ще подават до кметовете, а те - на държавата, опис на стойността на абонаментните карти на децата до 10 години.

Стойността на издадените билети с нулева стойност по междуселищния транспорт ще се компенсират на превозвачите също ежемесечно въз основа на предоставена в общината възложителна превозна опис-сметка.

За учениците и пенсионерите намаленията ще бъдат отразени в абонаментните карти за основните градски линии и в картите за пътувания по междуселищните, които също ежемесечно ще се отчитат от превозвачите.

По силата на приетото постановление, превозвачите трябва да анулират издадените преди влизане в сила на това постановление абонаментни карти, които са със срок на валидност повече от един месец, като възстановят на правоимащите пропорционално разликата между новата цена и цената на картата преди да влезе в сила това постановление от 1 февруари, до крайния срок - 31 декември.

Също в Държавен вестник е публикувано и постановлението, с което на общините се отпускат 27 милиона лева за компенсиране на превози до отдалечените населени места. В таблица е посочено коя община, колко средства получава за да ги разпределя до края на годината към превозвачите, с които са сключили договорите за обслужване на линиите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев