АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИ РЕВИЗИИ СА ОТКРИЛИ ГОЛЕМИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПО ДДС НА ДРУЖЕСТВОТО НА "НЕКСО" В БЪЛГАРИЯ

Росица Велкова
27.01.2023 / 11:30

Три ревизии, проведени между 2020 и 2022 г. на дъщерното дружество на регистрираната в Швейцария "Нексо" АД, са установили допълнителни задължения в особено големи размери по ДДС. Това отговаря служебният финансов министър Росица Велкова на въпрос на депутати от "Възраждане", съобщава "Дневник".

Въпросът е зададен ден след акцията на прокуратурата в софийския офис на компанията. Депутатите Иво Русчев и Димо Дренчев питат дали дружеството "Нексо" фигурира след големите данъкоплатци, какви печалби е декларирало, какъв е броят на осигурените в него и съответстват ли обявените печалби на съобщения от прокуратурата оборот в размер на 97 млрд. долара.

Велкова отговаря, че дружество "Нексо" в България няма, в Търговския регистър е вписана компанията "Ен Ди Ес", чийто едноличен собственик е "Нексо" - Швейцария. Дружеството не е сред големите данъкоплатци. Подало е годишни декларации за 2018, 1019, 2020 и 2021 г. с декларирана счетоводна печалба. Министърът уточнява, че информацията за размера на печалбата е защитена от закона и може да се предоставя само по искане на президента, службите и няколко други държавни органи само при определени обстоятелства (чл. 75 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс) или по решение на съда.

Министърът потвърждава обявеното от компанията, че в нея работят 596 души по данни към ноември 2022 г.

В писмения отговор на Велкова не се посочват сумите недовнесен ДДС, установен с ревизионните актове, но от формулировката "допълнителни задължения в особено големи размери по смисъла на Наказателния кодекс", може да се направи заключение, че всяка от сумите надхвърля 12 хил. лв. (чл. 93, ал.1, т. 14).

От отговора също се разбира, че само първият от трите ревизионни акта е бил частично оспорен в съда, отменен и върнат за нова ревизия. Следващите не са обжалвани и са влезли в сила.

Прокуратурата повдигна обвинение за организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари, на четирима души от компанията сред които двамата съоснователи на криптоплатформата Антони Тренчев и Коста Кънчев. Разследването придоби политическа окраска заради участието на Тренчев в политиката в миналото като депутат от "Движение България на гражданите", когато беше в една група с действащия сега депутат от групата на "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев. Друга линия на политически атаки е срещу "Демократична България", чиито дарители с крупни суми са неколцина служители на "Ен Ди Ес".

Източник: "Дневник"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев