АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МВНР ИЗВИКА ЗА КОНСУЛТАЦИИ ПОСЛАНИКА НИ В СКОПИЕ

МВнР
23.01.2023 / 11:19

България извика за консултации в София посланика си в Република Северна Македония Ангел Ангелов, съобщиха от министерството на външните работи. Причината за неговото временно връщане у нас е сериозната ситуация по отношение правата на българите в югозападната ни съседка и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци.

Властите в София връщат временно посланика ни в Скопие Ангел Ангелов, за да обсъдят с него възможностите за спиране на опасната тенденция на засилващ се натиск върху гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Целта на консултациите е да се обсъдят и перспективите за бъдещото развитие на двустранните отношения между София и Скопие.

След палежа на българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля през юни миналата година, атаките срещу сградата на организацията "Цар Борис III“ в Охрид, включително стрелба с огнестрелно оръжие, в четвъртък вечерта трима мъже нападнаха и пребиха жестоко секретарят на клуба в Охрид Християн Пендиков. Той беше транспортиран за лечение във Военномедицинската академия в столицата. София връчи протестна нота на посланичката на Северна Македония у нас и информира за случая международните си партньори и институциите на Европейския съюз.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев