АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НУЛЕВ РЕЗУЛТАТ

Валентин Георгиев
23.01.2023 / 11:15

Неефективно правосъдие, празноти в правилата за заемащите високи постове, зависими медии - звучи ви познато, нали? Със същите тези и заключения ни заливат всяка година, така е и в поредния доклад за състоянието на борбата с корупцията по върховете на властта в България. Той е на Групата на държавите, борещи се с корупцията, GRECO към Съвета на Европа. Досега страната ни е била оценявана четири пъти от нея, за последно - през 2014 г. Резултатът - нулев!

Странни изглеждат тези доклади. Винаги ги обявяват за някаква новина. А ние тези неща си ги знаем. Въпросът е: и какво, като ги знаем?!

Изглежда на държавата, в лицето на всякакви управници и институции, не й пука, след като нищо не помръдва. Всичко е като "пара в свирката". А въпросните зависими медии така и не се споменават поименно, макар да са ясни на публиката. Те просто не отразяват големите безобразия, камо ли да се плашат от доклади за себе си.

Главпрокурорът Иван Гешев е недосегаем - както преди, така и сега. За едни е радост, за други трън в очите. Много съдии и прокурори продължават да нямат нито морална, нито финансова мотивация да действат в полза на държавата и държавността. Те са част от другата, паралелната държава и власт.

Корупцията у нас е национален спорт, политиците ни са най-добрите играчи в тази сфера. Но пък това може да се доказва само с бръмбари в кабинетите или с камери навсякъде, което се смята за "нарушение на правата на човека". Затова ще продължим да четем и догодина за "безнаказаност на изпълнителната власт, отсъствие на закон за лобизма, за начина, по който се проверяват имотните декларации на висшите длъжностни лица, за липса на правила за поведение и оценка на риска от корупция, за непрозрачност за политическите кабинети и съветници..."

2014-2022 г. - стабилно герберско блато. Времето е замръзнало в чекмеджета, обръчи, а напоследък - и в нови криптодалавери. Дали най-сетне драгият суверен ще разкара тая отровна паяжина и ще избере водещи го напред хора, партии и лидери?

Валентин ГЕОРГИЕВ

duma.bg

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев