АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАЗСЛЕДВАТ ДЖО БАЙДЪН ЗАРАДИ СЕКРЕТНИТЕ ДОКУМЕНТ

Джо Байдън
13.01.2023 / 09:56

Американският президент Джо Байдън ще бъде разследван заради скандала със секретните документи. Специален прокурор ще трябва да установи дали Байдън е проявил небрежност в боравенето с класифицирана информация, предаде Нова тв.

След края на мандата си като вицепрезидент на Барак Обама, той е пропуснал да върне в Националния Архив папки с гриф „секретно”.

Такива документи бяха намерени първо в частен офис на Байдън във Вашингтон, а впоследствие – и в гаража и библиотеката на резиденцията му в щата Делауеър.

"Информираха ме за намерените документи и съм изненадан да разбера, че е имало такива в кабинета ми в университета. Не зная какво има в папките. Предадох кутиите на Националния архив. Сътруднича с тях напълно и ще помогна на проверката, която се надявам да приключи скоро", каза Джо Байдън.

“На 20 декември личният съветник на Байдън е информирал прокурора, който води първоначалната проверка, че в гаража на частната резиденция на президента в Уилмингтън, Делауеър, са били открити допълнителни документи с гриф „секретно”. Съветникът на президента е информирал прокурора, че тези документи са част от архива от периода на службата му като вицепрезидент. Агенти на ФБР отидоха на мястото и обезпечиха сигурността на тези документи”, обясни главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

“Назначаването на този прокурор има за цел да подчертае пред обществото ангажимента на отдела както към независимост, така и към търсене на отговорност по особено чувствителни въпроси. А също и нашата отдаденост да взимаме решения, ръководени единствено от фактите и закона”, посочи още Гарланд.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев